ßßß Cookit - przepis na Wrapy z Sałaty z Wołowiną i Chili

Wrapy z Sałaty z Wołowiną i Chili

nazwa

Wykonanie

Jest to jeden z wielu przepisów z książki Gordona Ramsaya, którą dostałam kilka miesięcy temu od Męża. Oczywiście kupił, nic mi nie powiedział, a jak przyszedł listonosz, to miałam niespodziankę. Niestety długo nie mogłam skorzystać z żadnego przepisu, ponieważ było to zaraz przed przeprowadzką. Jeszcze przed remontem kuchni w "nowym" domu, udało mi się wypróbować kilka z nich i jestem nimi zachwycona ;)
Pewnie pamiętacie, wiele razy pisałam, że nie przepadam za czerwonym mięsem i chętnie jadam tylko drób. Jednak mięso z przepisu poniżej mogłabym jeść codziennie. Mieszanka smaków i chrupkie kawałki mięsa przekonały mnie do siebie całkowicie. Kiedy skończyło się już mięsko, to zajadałam się sałatą maczaną w pozostałym sosie. Smaki jak najbardziej "moje".
Mąż jedynie wspomniał, że następnym razem wolałby prawdziwe wrapy, a nie te z sałaty, bo jadło mu się trochę niewygodnie. Dlatego można mięso razem z kawałkami sałaty zawinąć w tortillę, ale to już zależy co kto lubi. Ja tam wolę w samej sałacie ;)
Na zdjęciach może nie wygląda to zbyt smacznie, ale polecam wypróbować przepis ;)
Składniki:
oliwa z oliwek; do smażenia
200 g chudego wołowego mięsa mielonego
200 g mielonej wieprzowiny
olej z prażonego sezamu; do smażenia
2 ząbki czosnku
5 cm świeżego imbiru
1-2 papryczki chili
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżka sosu rybnego
skórka otarta z limonki
sok z 1/3 limonki
3 dymki ze szczypiorkiem (spring onions)
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
2 małe sałaty rzymskie (odmiana little gem)
Sos:
1 łyżka sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 chili; pokrojone w cienkie plasterki
mały pęczek kolendry; posiekanej
1-2 łyżeczki sosu rybnego; do smaku
1 łyżeczka jasnego brązowego cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
W misce wymieszaj oba mięsa mielone i dopraw solą oraz pieprzem.
Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oliwy, dodaj mięso i smaż około 5-7 minut, do czasu aż będzie brązowe (pamiętaj, aby smażyć na dużym ogniu-mięso musi się usmażyć, a nie ugotować). Następnie mięso przełóż na sitko, to sprawi, że pozostanie chrupkie.
Przetrzyj patelnię, wlej łyżkę oleju sezamowego. Dodaj drobno posiekane papryczki chili, czosnek i imbir. Smaż ze szczyptą soli i łyżką cukru przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj usmażone mięso.
Wlej sos rybny i podgrzej. Na koniec wymieszaj ze szczypiorkiem, otartą skórką i sokiem z limonki. Po 30 sekundach zdejmij z ognia.
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj. Mięso podawaj na liściach sałaty little gem, polane sosem.
SMACZNEGO!
źródło: Chilli Beef Lettuce Wraps z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/11/wrapy-z-saaty-z-woowina-i-chili.html