Wykonanie
Jest to jeden z wielu przepisów z książki Gordona Ramsaya, którą dostałam kilka miesięcy temu od
Męża. Oczywiście kupił, nic mi nie powiedział, a jak przyszedł listonosz, to miałam niespodziankę. Niestety długo nie mogłam skorzystać z żadnego przepisu, ponieważ było to zaraz przed przeprowadzką. Jeszcze przed remontem kuchni w "nowym" domu, udało mi się wypróbować kilka z nich i jestem nimi zachwycona ;)Pewnie pamiętacie, wiele
razy pisałam, że nie przepadam za czerwonym
mięsem i chętnie jadam tylko
drób. Jednak
mięso z przepisu poniżej mogłabym jeść codziennie. Mieszanka smaków i chrupkie kawałki
mięsa przekonały mnie do siebie całkowicie. Kiedy skończyło się już
mięsko, to zajadałam się
sałatą maczaną w pozostałym sosie. Smaki jak najbardziej "moje".Mąż jedynie wspomniał, że następnym razem wolałby prawdziwe wrapy, a nie te z
sałaty, bo jadło mu się trochę niewygodnie. Dlatego można
mięso razem z kawałkami
sałaty zawinąć w tortillę, ale to już zależy co kto lubi. Ja tam wolę w samej sałacie ;)Na zdjęciach może nie wygląda to zbyt smacznie, ale polecam wypróbować przepis ;)
Składniki:
oliwa z oliwek; do smażenia200 g chudego
wołowego mięsa mielonego200 g mielonej
wieprzowinyolej z prażonego
sezamu; do smażenia2 ząbki
czosnku5 cm świeżego
imbiru1-2
papryczki chili1 łyżka jasnego
brązowego cukru1 łyżka
sosu rybnegoskórka otarta z
limonkisok z 1/3
limonki3
dymki ze
szczypiorkiem (spring onions)
sól morskaświeżo mielony
czarny pieprz2 małe
sałaty rzymskie (odmiana little gem)Sos:1 łyżka
sosu sojowegosok z 1/2
limonki1 łyżeczka
oleju sezamowego1/2
chili; pokrojone w cienkie plasterkimały pęczek
kolendry; posiekanej1-2 łyżeczki
sosu rybnego; do smaku1 łyżeczka jasnego
brązowego cukru1 łyżka
oliwy z oliwekW misce wymieszaj oba
mięsa mielone i dopraw
solą oraz
pieprzem.
Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę
oliwy, dodaj
mięso i smaż około 5-7 minut, do czasu aż będzie brązowe (pamiętaj, aby smażyć na dużym ogniu-
mięso musi się usmażyć, a nie ugotować). Następnie
mięso przełóż na sitko, to sprawi, że pozostanie chrupkie.
Przetrzyj patelnię, wlej łyżkę
oleju sezamowego. Dodaj drobno posiekane
papryczki chili,
czosnek i
imbir. Smaż ze szczyptą
soli i łyżką
cukru przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj usmażone
mięso.
Wlej
sos rybny i podgrzej. Na koniec wymieszaj ze
szczypiorkiem, otartą skórką i
sokiem z limonki. Po 30 sekundach zdejmij z ognia.
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj.
Mięso podawaj na liściach
sałaty little gem, polane sosem.
SMACZNEGO!
źródło:
Chilli Beef Lettuce Wraps z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course