Klasyk, czyli ryba w sosie koperkowo-śmietanowym, którą mój Mąż bardzo lubi. Gdyby nie to, że ja nie lubię jeść ciągle tego samego, to pewnie robiłabym ją co najmniej raz w tygodniu.Czas przygotowań jest bardzo krótki, więc jest to danie na szybki obiad.Zapiekana Ryba w Sosie KoperkowymSkładniki:450 g filetów rybnych (bez skóry i ości); u mnie dorsz400 ml śmietany 18%25 g koperku2 ząbki czosnku2 łyżki białego wina1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczki kurkumypieprz (w oryginalnym przepisie pieprzcytrynowy)sólRybę posyp z obu stron solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.W miseczce wymieszaj śmietanę, białe wino, przeciśnięty czosnek i sok z cytryny, a następnie dodaj posiekany koperek i kurkumę.Tak przygotowaną mieszanką zalej rybę w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 30 minut lub do czasu aż ryba nie będzie surowa.SMACZNEGO!