ßßß
1 czerstwa bułka3 marchewki2 cebule (dałam jedną czerwoną i jedną białą)50 dag mięsa mielonego (zmieliłam piersi z kurczaka)1 jajko1/2 łyżeczki papryki20 rurek cannelloni2 ząbki czosnku3 łyżki oliwy1 puszka pomidorów bez skórki2 łyżeczki bulionu1 łyżka masła1 łyżka mąki1 szklanka mleka1 szklanka bulionu mięsno-warzywnego10 dag sera gouda (u mnie cheddar)12 dag sera mozzarellaprzyprawy:zioła włoskie (mrożone lub suszone)gałka muszkatołowasól, pieprzSposób przygotowania: 1.Bułkę namoczyć. Marchewki pokroić w kosteczkę, gotować 5 min w osolonej wodzie, odcedzić. Odciśniątą bułkę wymieszać z 1 posiekaną cebulą, mięsem, jajkiem, papryką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewkę. Farszem nadziać cannelloni.
2.Resztę cebuli i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać rozdrobnione pomidory z zalewą. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Gotować 5 min. Sos wlać do formy żaroodpornej. Ułożyć cannelloni.
3.Stopić masło, oprószyć mąką. Mieszając, podlać rosołem oraz mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zagotować, zalać cannelloni. Posypać startym serem gouda. Przykryć plasterkami mozzarelli.
4.Zapiekać ok. 45 minut w temp. 200 st.