Wykonanie
Przytłoczony i ogłupiony reklamami postanowiłem sam zrobić na obiad kulki
mięsne z nadzieniem:) Wyszły super:) jestem dumny!Do przygotowania około 25-30 kulek potrzebujesz:- 800g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego- 100g
cebuli- 1
jajka- 50g
bułki tartej- 1,5 łyżeczki
soli- 1,5 łyżeczki
pieprzu- posiekanego ząbka
czosnkuDo nadzienia :- 250g
pieczarek- 150g
cebuli- 70g
żółtego sera- łyżki
suszonej pietruszki bądź pół świeżej- pół łyżeczki
soli- pół łyżeczki
pieprzu-
bułki tartej do obtaczania-
oleju do smażenia
Cebulę do
mięsa drobno posiekaj, przesmaż na patelni do lekkiego zarumienienia, ostudź i dodaj do
mielonego mięsa. Wbij
jajko, dodaj
przyprawy i
bułkę tartą. Wymieszaj. Masa powinna być niezbyt lepka, jeśli bardzo się klei dodaj odrobinę
bułki tartej.
Pieczarki i
cebulę do farszu drobno posiekaj, dodaj
przyprawy i smaż farsz aż
woda odparuje. Gdy farsz będzie gotowy powinien wyglądać jak na zdjęciu. Odstaw do ostygnięcia. Do zimnego farszu zetrzyj
ser i wymieszaj.
Formuj kulki z
mięsa wielkości nieco mniejszej niż te, które chcesz uzyskać, następnie spłaszcz kulkę jak najbardziej możesz, najlepiej na dłoni. Na spłaszczonej kulce umieść niecałą łyżeczkę farszu, następnie
owiń go
mięsem znów formując kulkę. W ten sposób przygotowuj kulki aż do wykorzystania całego
mięsa.
Mięsna otoczka powinna być dość cienka. Obtocz kulki w
bułce tartej, następnie smaż na
oleju do lekkiego zbrązowienia. Wyłóż gotowe kulki na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj zaraz po przyrządzeniu, gdy
ser jest ciągnący.Smacznego!