Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj podzielę się prostym przepisem na mięciutkie, bardzo pyszne skrzydełka. W odróżnieniu od grillowanych, które przeważnie wychodzą przesuszone i niesmaczne te mają soczystą treść a do marynaty nie trzeba dodawać tłuszczu.

Składniki marynaty na około kg sporych skrzydełek (8-10 sztuk)40-50 ml
sosu teriyaki50-60 ml
maslanki lub
kefirułyżeczka ulubionych suszonych
ziół -
zioła prowansalskie,
pieprz ziołowy1 łyżeczka z brzuszkiem
miodu (wg uznania, gdyż
sos teriyaki jest słodki)1 łyżeczka
musztardysól,
pieprz do smaku (na około kilogram
mięsa łyzeczka
soli z małym brzuszkiem)Przygotowanie skrzydełekPrzepis na filmie LINKSkrzydełka oczyszczam, myję w zimnej wodzie i osączam.Mieszam składniki marynaty.Dobry
sos teriyaki charakteryzuje się bardzo smacznym aromatycznym składem -
sos sojowy,
imbir,
olej sezamowy,
miód lub
cukier,
czosnek,
wino...
Mozecie przygotować własny domowy
sos teriyaki. Postaram się wkrótce taki przepis pokazać na blogu i na filmie.Skrzydełka polewam marynatą i dobrze mieszam. Warto powtórzyć mieszanie podczas leżakowania w lodówce - leżakowanie od kilku do kilkunastu godzin.
Kurczak nabiera w trakcie marynowania
bursztynowego koloru.Piekę z dodatkiem pokrojonej drobno
cebuli i
czosnku, ale nie jest to konieczne, około 35-45 minut (sprawdzam miękkość w trakcie pieczenia) w temperaturze na poczatku 190 lub 185 stopni C a na 15 minut przed końcem obniżam temperaturę na 180 stopni C. (funkcja grzałka góra-dół: jesli skrzydełka słabo się rumienią nastawiam na 2-3 minuty funkcję grill i gotowe!)Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika