ßßß Cookit - przepis na Śledzie w oleju rzepakowym smak i zdrowie

Śledzie w oleju rzepakowym smak i zdrowie

nazwa

Wykonanie

Niedoceniane śledzie w prostych pysznych sałatkach, z dodatkiem pokrojonej cebulki i cennego oleju tłoczonego na zimno to tanie i dobre żródło nienasyconych kwasów. Polecam prostą zdrową przystawkę, nie tylko od święta, ale przez cały rok.
Wartości odżywcze śledzi
Składniki
5-6 świeżych płatów śledziowych (powinny być jędrne)
1-2 cebule
sok z połowy cytryny
około 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
po szczypcie soli, cukru i pieprzu
Przygotowanie
Przepis na filmie
1. Śledzie zalewam zimną wodą w przeddzień.
2. Odlewam wodę, osuszam ryby ręcznikiem papierowym i skrapiam sokiem z cytryny. Odstawiam ryby na 30 minut - zjaśnieją i nabierąją lepszego smaku.
3. Cebulkę kroję na drobno w kostkę. Dodaję przyprawy i po łyżce oleju (u mnie do jasnej i czerwonej). Mieszam i odstawiam na kilka minut.
4. Do śledzi pokrojonych w poprzeczne paseczki, dodaję pozostały olej i połowę ilości przyprawionej cebuli. Mieszam i odstawiam na minimum 30 minut do przegryzienia się wszystkich smaków.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/11/sledzie-w-oleju-rzepakowym-smak-i.html