ßßß Cookit - przepis na Krokiety z grzybami lżejsze od tradycyjnych

Krokiety z grzybami lżejsze od tradycyjnych

nazwa

Wykonanie

Sezon grzybowy w pełni. Wystarczy wybrać się na krótki spacer do lasu, by wrócić z niemałą porcją smakowitych grzybów. Grzyby w kuchni doceniane są na całym świecie za wyjątkowy smak, którego niczym nie trzeba poprawiać. Przygotowałam krokiety w wersji bez grubej panierki i smażenia w głębokim tłuszczu. Zamiast leśnych grzybów warto użyć pieczarek, z którymi danie jest również bardzo pyszne.
Ważne: Dzieciom, przynajmniej do 8-go roku życia, nie podajemy potraw z grzybów, gdyż ich układ pokarmowy jest jeszcze słabo wykształcony i nie najlepiej wchłania ciężkostrawne białko.
Składniki
porcja na 4 osoby
Farsz do krokietów
około 70 dag grzybów
10-15 dag żółtego sera o łagodnym smaku
1 spora cebula
1-2 ząbki czosnku
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
2, płaskie łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
Ciasto naleśnikowe do krokietów
2 płaskie i pół szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
około 0,5 l mleka lub wody
2 jaja (bez jaj też ciasto dobre)
1 łyżka oleju lub śmietany
płaska łyżeczka soli
szczypta ziół prowansalskich
pieprz Cayenne lub czarny
Przygotowanie krokietów
1. Oczyszczone na sucho grzyby kroję w kostkę i płuczę pod bieżącą zimną wodą. Zalewam gorącą wodą i gotuję w lekko osolonej wodzie około 3 minut. Wybieram garnek, w którym grzyby z wodą sięgają do jego połowy, dzięki temu grzyby nie wykipią zbyt szybko a one to bardzo potrafią, jeśli w porę nie zareagujemy.
2. Z podanych składników wyrabiam ciasto naleśnikowe. Powinno być dosyć rzadkie, żeby bez trudu rozlewać je na patelni w ładne okrągłe i dosyć cienkie placki. Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć kilkanaście minut, dzięki temu nie będzie pękać przy formowaniu krokietów, jak i podczas zapiekania.
3. Odcedzam ugotowane grzyby na sicie (dodatkowy sposób na zmniejszenie problemów trawiennych) .
4. Podsmażam posiekaną cebulkę, tylko do zeszklenia, rozpuszczając na patelni kilka sekund wcześniej niewielką ilość masła. Dodaję zaraz posiekany czosnek, małą szczyptę ziół prowansalskich na lepsze trawienie, osączone grzyby, szczyptę soli i pieprzu. Całość podsmażam około 3-4 minut.
5. Patelnie do naleśników smaruję tłuszczem do smażenia tylko raz i smażę a właściwie podpiekam placki krótko, z obu stron.
4. Do wystudzonych grzybów dodaję starty ser. Mieszam. W razie potrzeby doprawiam.
5. Formuję krokiety jak gołąbki. Układam w formie, wysmarowanej cienką warstwą tłuszczu, zawinięciem do dołu, żeby się nie rozwinęły podczas pieczenia. Krokiety smaruję niewielką ilością roztopionego masła i posypuję bułką tartą. Zapiekam 8-10 minut na funkcji grilla, w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/09/krokiety-z-grzybami-lzejsze-od.html