Wykonanie
Witam wiosennie w kolejny
słoneczny dzień. Polecam bardzo łatwy przepis nie tylko na Święta. Farsz z
żółtek,
rzodkiewki,
szczypiorku i dosłownie łyżki
majonezu jest tak dobry w smaku, że nie trzeba ani
chrzanu ani
musztardy - tylko podstawowe
przyprawy. Taka pasta idealnie nadaje się do kanapek. Wówczas trzeba zetrzeć
białka i dodać do całości. Pychota za grosze!Składniki
5 jaj ugotowanych na twardo (ilość zależy od zapotrzebowania)pęczek
rzodkiewki (zużyłam niecały)1 łyżka
majonezupęczek
szczypiorkusól,
pieprz,
cukier do smakuPrzygotowaniePrzygotowanie na filmie1.
Jajka gotujemy na twardo - około litra
wody gotujemy z dodatkiem płaskiej łyżeczki
soli. Na wrzącą
wodę wkładam ostrożnie
jajka - ja gotuję 10 minut. Zaraz po gotowaniu odlewam gorącą
wodę i studzę w zimnej - żeby się łatwo obierały opukuję skorupkę
jajek i wkładam je do
wody, w której stygną, będą łatwiej się obierały.2. Wystudzone obrane ze skorupek
jajka kroję wzdłuż na pół.
Białka układam na półmisku. Wyjmuję
żółtka i ścieram je do misy. Dodaję do nich 3/4 startej
rzodkiewki (1/4
rzodkiewki przeznaczam do dekoracji - trzeba ją trochę posolić, posypać
pieprzem, wymieszać i odstawić),
majonez,
sól,
pieprz,
cukier trzcinowy i posiekany
szczypiorek. Mieszam całość. Zostawiam trochę
zieleniny do dekoracji.3. Wykładam farsz na
jajka łyżką. Posypuję resztką startej
rzodkiewki i
szczypiorkiem. Gotowe.Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika