ßßß Cookit - przepis na Śledzie w oleju szybko pysznie i zdrowo

Śledzie w oleju szybko pysznie i zdrowo

nazwa

Wykonanie

Wśród modnych przepisów na śledzie pod kołderką, pora znaleźć miejsce na stole, na śledziki tradycyjne w oleju - konkretne danie, bogate w nienasycone kwasy NNKT, białko i witaminy. W prostocie takich posiłków jest mnóstwo smaku i znaczna oszczędność czasu przy ich przygotowaniu. Słowem same zalety.
Składniki:
5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias
kilka łyżek soku z cytryny
pół szklanki oleju z pierwszego tłoczenia lub dobrej jakości oliwy z oliwek
1 mała sałatkowa cebulka (biała lub czerwona)
mały pęczek szczypiorku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie sałatki śledziowej
1. Płaty śledziowe moczę z reguły przez noc, około 12 godzin. Tym razem przeholowałam i ryby były niedosolone, ale uwzględniłam to przy doprawianiu sosu z oleju, cebulki i szczypiorku.
2. Wymoczone i odsączone śledzie kąpie w soku z cytryny, który nie tylko poprawia smak ryby, ale rozjaśnia ich mięso. O ile śledzie są świeże, mięso jest ścisłe i bielutkie, co sprawia, że sałatka wygląda bardzo apetycznie. W marynacie z soku cytrynowego przetrzymuje ryby około 2 godzin. Po tym czasie odlewam nadmiar płynu.
3. Przygotowuje dresing do sałatki. Przyprawiam cebulkę, uzależniając to od zasolenia śledzi. Jeśli moczyliście ryby bardzo krótko, lepiej nie solić dodatków. Dodaje cukier, szczypiorek, mieszam i odstawiam na chwilkę, by warzywa puściły sok. Łącze z olejem i wlewam do śledzi. Ponownie mieszam i gotowe. Chciałam tą sałatkę udekorować cytryną, ale niecierpliwy i głodny małżonek, uznał to za zbytek, więc obyło się, jak to się mówi bez owych ceregieli. Mimo wszystko polecam, bo nic tak dobrze nie pasuje do rybki, jak cytryna.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/09/sledzie-w-oleju-szybko-pysznie-i-zdrowo.html