Wykonanie
Przyszła kolej na następną
sałatkę rybną -
śledzie w
pomidorowym sosie. To w mojej kuchni, jedna z tych sałatek, w której składzie są przede wszystkim
śledzie, takie w sam raz na widelec. W morzu przetworzonych produktów - puszek i plastiku - taka domowa
sałatka to idealna propozycja na zdrowy posiłek w czasie dnia. Świetnie się sprawdza na przyjęciach i imprezach przez okrągły rok - konkretna i pyszna. Gorąco polecam!Składniki:
5-6 wymoczonych płatów
śledziowych matiassok z jednej
cytrynyokoło 0,5 szklanki domowego
sosu pomidorowego1 łyżeczka przecieru z
pomidorów bez konserwantów - czytajcie etykiety, proszę...4-5 łyżek
oliwy z oliwek lub
olejupęczek
cebulki ze
szczypiorkiem1 mała
marchewka (opcjonalnie)1 łyżeczka
trzcinowego cukru1 łyżeczka słodkiej mielonej
paprykisól i
pieprzPrzygotowanie1.
Śledzie moczymy w zimnej wodzie najlepiej przez noc. Odlewamy
wodę i dobrze osączamy. Zalewamy
śledzie sokiem z jednej
cytryny i w takiej marynacie trzymamy je około 1-2 godzin.
Śledzie pięknie zbieleją i zyskają dużo na smaku. Po tym czasie odlewamy sok i kroimy
śledzie w paski lub w kostkę.2. Białe, pokrojone części
cebulki podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy (jeśli na
oliwie, robimy to bardzo krótko) i dodajemy
sos pomidorowy,
koncentrat pomidorowy,
paprykę,
cukier,
pieprz i
sól. Gotujemy dosłownie kilka sekund i zestawiamy z ognia do wystudzenia.3. Dodajemy do sosu resztę
oliwy,
marchewkę lub inne warzywko, jak
pietruszka, czy
seler, w bardzo skromnych ilościach.
Sałatka z
cebulką dymką jest równie wyśmienita, więc dodanie ugotowanych jarzyn nie jest konieczne. Sos powinien być słodko-kwaskowy, przypominający w smaku
sos do spaghetti. Całość łączymy ze
śledziami i częścią
szczypiorku, zostawiając go trochę do dekoracji.Zapraszam także do przepisu na:
śledzie w domowym
sosie majonezowymsałatkę paprykowo-
pomidorowąśledzie w
sosie jogurtowym