Wykonanie
Wśród modnych przepisów na
śledzie pod kołderką,
pora znaleźć miejsce na
stole, na
śledziki tradycyjne w
oleju - konkretne danie, bogate w nienasycone kwasy NNKT,
białko i witaminy. W prostocie takich posiłków jest mnóstwo smaku i znaczna oszczędność czasu przy ich przygotowaniu. Słowem same zalety.Składniki:
5-6 wymoczonych płatów
śledziowych matiaskilka łyżek
soku z cytrynypół szklanki
oleju z pierwszego tłoczenia lub dobrej jakości
oliwy z oliwek1 mała sałatkowa
cebulka (biała lub czerwona)mały pęczek
szczypiorku1 łyżeczka
cukru trzcinowegoszczypta
soli i
pieprzuPrzygotowanie sałatki śledziowej1. Płaty
śledziowe moczę z reguły przez noc, około 12 godzin. Tym razem przeholowałam i
ryby były niedosolone, ale uwzględniłam to przy doprawianiu sosu z
oleju,
cebulki i
szczypiorku.2. Wymoczone i odsączone
śledzie kąpie w
soku z cytryny, który nie tylko poprawia smak
ryby, ale rozjaśnia ich
mięso. O ile
śledzie są świeże,
mięso jest ścisłe i bielutkie, co sprawia, że
sałatka wygląda bardzo apetycznie. W marynacie z
soku cytrynowego przetrzymuje
ryby około 2 godzin. Po tym czasie odlewam nadmiar płynu.3. Przygotowuje dresing do sałatki. Przyprawiam
cebulkę, uzależniając to od zasolenia
śledzi. Jeśli moczyliście
ryby bardzo krótko, lepiej nie solić dodatków. Dodaje
cukier,
szczypiorek, mieszam i odstawiam na chwilkę, by warzywa puściły sok. Łącze z
olejem i wlewam do
śledzi. Ponownie mieszam i gotowe. Chciałam tą
sałatkę udekorować
cytryną, ale niecierpliwy i głodny małżonek, uznał to za zbytek, więc obyło się, jak to się
mówi bez owych ceregieli. Mimo wszystko polecam, bo nic tak dobrze nie pasuje do
rybki, jak
cytryna.