ßßß Cookit - przepis na Przecier ogórkowy nie tylko do zupy

Przecier ogórkowy nie tylko do zupy

nazwa

Wykonanie

Przecier z ogórków zajmuje czołowe miejsce w przygotowywaniu przetworów na zimę. W mojej kuchni wykorzystuję go nie tylko do słynnej zupy ogórkowej, ale także do wielu sałatek warzywnych. Nie muszę kroić kiszonych ogórków, wystarczy, jak wrzucę zawartość małego słoiczka z przecierem do sałatki i szybko uporam się z całą robotą. Lubię krzątać się po kuchni, ale staram się poświęcać więcej uwagi tym zajęciom w kuchni, które mnie bardziej absorbują, a te monotonne, redukuję, jak tylko się da.
Składniki:
Przygotowałam porcję na 1 kilogram ogórków, ponieważ nie lubię robić niczego zbyt długo. Powtórzę tą czynność w najbliższym czasie, jeszcze kilka razy i gotowe. W tle widać zeszłoroczny słoiczek z przecierem a mam ich jeszcze trochę, więc nie potrzebuję ich tak dużo. No to do rzeczy: ta porcja starczy na miesiąc do zupek, bo z 1 kilograma wyszło mi 5 słoiczków po musztardzie.
1 kilogram ogórków
płaska łyżka soli
kilka kwiatostanów kopru
2 spore ząbki czosnku
Przygotowanie przecieru ogórkowego
Ogórki myjemy, ścieramy na tarce o szerszych oczkach, ścieramy do nich czosnek, dodajemy nasionka kopru, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Wkrótce pojawi się w masie sporo soku i to jest właśnie super, bo nie trzeba dodawać wody, tak, jak do całych ogórków, które lubią się psuć. Nakładamy przecier do wyparzonych słoiczków (dekielki także warto wyparzyć), ubijamy tak, by sok był na wierzchu, ale nie powinien dotykać zakrętek. Zakręcamy przeciery mocno, ale z wyczuciem, stawiamy na tacy i czekamy aż skończy się fermentacja. Z reguły, po tygodniu ustają burzliwe procesy a po dwóch tygodniach, słoiczki warto obmyć, wytrzeć do sucha i schować do piwnicy. Gorąco polecam - proste, pyszne i zdrowe. A tak a propos przetworów: jak najmniej przetworów z octem spirytusowym. To jest bardzo niezdrowy dodatek. Naturalne kiszenie produktów, nawet tak ubogich w witaminy, jak ogórek, jest zimą kopalnią witaminy C.
Zapraszam do przepisu na sprawdzoną sałatkę na zimę: sałatkę z ogórków plasterkowanych
a także na sałatkę na zimę z różnych warzyw
Przekonaj się, dlaczego warto jeść ogórki
Jeśli spodobał Ci się przepis daj znać na Facebooku lub zostaw komentarz na blogu. Będzie mi bardzo miło. Pozdrawiam wszystkich, zaglądających do mojego bloga.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/08/przecier-ogorkowy-nie-tylko-do-zupy.html