Wykonanie
Przecier z
ogórków zajmuje czołowe miejsce w przygotowywaniu
przetworów na zimę. W mojej kuchni wykorzystuję go nie tylko do słynnej zupy ogórkowej, ale także do wielu sałatek warzywnych. Nie muszę kroić
kiszonych ogórków, wystarczy, jak wrzucę zawartość małego słoiczka z przecierem do sałatki i szybko uporam się z całą robotą. Lubię krzątać się po kuchni, ale staram się poświęcać więcej uwagi tym zajęciom w kuchni, które mnie bardziej absorbują, a te monotonne, redukuję, jak tylko się da.Składniki:
Przygotowałam porcję na 1 kilogram
ogórków, ponieważ nie lubię robić niczego zbyt długo. Powtórzę tą czynność w najbliższym czasie, jeszcze kilka
razy i gotowe. W tle widać zeszłoroczny słoiczek z przecierem a mam ich jeszcze trochę, więc nie potrzebuję ich tak dużo. No to do rzeczy: ta porcja starczy na miesiąc do zupek, bo z 1 kilograma wyszło mi 5 słoiczków po musztardzie.1 kilogram
ogórkówpłaska łyżka
solikilka kwiatostanów
kopru2 spore ząbki
czosnkuPrzygotowanie przecieru
ogórkowegoOgórki myjemy, ścieramy na tarce o szerszych oczkach, ścieramy do nich
czosnek, dodajemy nasionka
kopru, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Wkrótce pojawi się w
masie sporo soku i to jest właśnie super, bo nie trzeba dodawać
wody, tak, jak do całych
ogórków, które lubią się psuć. Nakładamy przecier do wyparzonych słoiczków (dekielki także warto wyparzyć), ubijamy tak, by sok był na wierzchu, ale nie powinien dotykać zakrętek. Zakręcamy przeciery mocno, ale z wyczuciem, stawiamy na tacy i czekamy aż skończy się fermentacja. Z reguły, po tygodniu ustają burzliwe procesy a po dwóch tygodniach, słoiczki warto obmyć, wytrzeć do sucha i schować do piwnicy. Gorąco polecam - proste, pyszne i zdrowe. A tak a propos
przetworów: jak najmniej
przetworów z
octem spirytusowym. To jest bardzo niezdrowy dodatek. Naturalne kiszenie produktów, nawet tak ubogich w witaminy, jak
ogórek, jest zimą kopalnią witaminy C.Zapraszam do przepisu na sprawdzoną
sałatkę na zimę:
sałatkę z
ogórków plasterkowanycha także na
sałatkę na zimę z różnych warzywPrzekonaj się, dlaczego warto jeść
ogórkiJeśli spodobał Ci się przepis daj znać na Facebooku lub zostaw komentarz na blogu. Będzie mi bardzo miło. Pozdrawiam wszystkich, zaglądających do mojego bloga.