ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami, puszyste, łatwe i tanie

Ciasto ze śliwkami, puszyste, łatwe i tanie

nazwa

Wykonanie

Ciasta ze śliwkami to proste, smakowite specjały i zawsze na topie. Słodko-kwaśna nuta owoców przeplata się z kruchym, półkruchym lub biszkoptowym ciastem, zachowując idealne walory smakowe. Jeśli tylko mamy dla kogo je upiec, takie ciasto, rzadko kiedy zostaje na drugi dzień. Uwielbiam śliwki świeże, w dżemach, powidłach, suszone, czy w knedlach.
Polecam mój przepis na knedle ze śliwkami
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki drobnego cukru
125 gram masła (1/2 paczki)
1 szklanka mleka
2 płaskie łyżeczki sodki lub proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny
szczypta soli
Oprócz ciasta potrzebujemy około 1 kilograma ładnych, dojrzałych, słodkich i umiarkowanie kwaskowych śliwek (jest tyle odmian na rynku, że najlepiej u sprzedawcy przełamać śliwkę i spróbować miąższ, nie dotykając ustami brudnej skórki).
Przygotowanie ciasta ze śliwkami
Dużą formę (używam najczęściej o zbliżonym wymiarze 25 cm x 40 cm), smarujemy cieniutką warstwą oleju. Mąkę mieszamy z sodką i połową ilości cukru waniliowego (cukier waniliowy można dodać do roztopionego masła razem z pozostałym cukrem). W rondlu rozgrzewamy 125 gram masła (pół paczki, o ile waży 250 gram). Do roztopionego masła dodajemy szklankę ciepłego mleka i 2/3 z całej ilości cukru. Mieszamy masę tłuszczowo-mleczną do rozpuszczenia cukru a pod koniec dodajemy do niej żółtka i króciutko mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni Celsjusza. Białka ubijamy z solą, dodając pod koniec, jak już białka są ubite na sztywno, 1/3 cukru do utrwalenia piany. Do mąki wlewamy ciepłą masę z tłuszczem, mlekiem, cukrem i żółtkami. Mieszamy krótko do połączenia składników i dodajemy w trzech partiach pianę. Za każdym razem, krótko i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy ciasto. Posypujemy po nim stratą skórkę z cytryny lub dodajemy ją wcześniej do ciasta. Wierzch oprószamy przez sito cieniutką warstwą mąki pszennej (wystarczy na to płaska łyżka mąki) i układamy, wcześniej umyte i wydrylowane śliwki (lub inne owoce). Śliwki posypujemy odrobiną cukru (około 2 łyżeczek) wymieszaną z pozostałym cukrem waniliowym. Ciasto ze śliwkami jest rewelacyjne w smaku. Te popularne owoce, pod wpływem temperatury i odrobiny cukru uzyskują rewelacyjny smak. Dodatek mleka sprawia, że ciasto jest wilgotne, ale nie zbite a dzięki ubitej pianie, puszyste i delikatne.
Jesli spodobał Ci się ten przepis, polub go na Facebooku.
Polecam: ciasto śliwkowe z kruszonką, babeczki ze śliwkami
a dla zapracowanych przepis na błyskawiczne super smaczne placuszki ze śliwkami
szybkosciowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
idealne powidła ze śliwek nie tylko do kanapek
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/07/ciasto-ze-sliwkami-puszyste-atwe-i-tanie.html