Wykonanie
No i jest! Żurek na własnoręcznie przygotowanym zakwasie, został popełniony:) Tak patrzę na te zdjęcia i dochodzę do wniosku, że moja wena gdzieś zniknęła w trakcie ich robienia...Ale w końcu post jest o tym, co w talerzu a nie poza nim;) Zawsze zastanawiało mnie podawanie zupy w
chlebie... Czy zdążę zjeść zanim
chleb "rozmięknie" i zupa spłynie mi na kolana? Czy musi to być jakiś specjalny chleb?...Odpowiem sobie na te pytania jak już nabiorę wprawy w jego pieczeniu, bo
póki co zdecydowanie lepiej wychodzą mi
bułki:)) pozostanę więc jeszcze przy podawaniu zup w talerzach tudzież miseczkach...A Wy jak wolicie/podajecie?
Chleb, czy jednak porcelana?
Składniki:1,5 l
bulionu warzywnego*150 g
wędzonego boczku3 białe parzone
kiełbaski (ok 300g)1,5 łyżeczki suszonego
majerankułyżeczka
chrzanu śmietankowegosól,
pieprzzakwas
jajka ugotowane na twardo do podania* do przygotowania
bulionu potrzebne będą: 2 średnie
marchewki, 2 średnie
pietruszki, łodyga
selera naciowego i kawałek
selera korzeniowego, kilka gałązek
natki pietruszki, opieczona
cebulka, 3
listki laurowe, kilka ziaren
ziela angielskiego. Warzywa obierzcie, zalejcie 2 l
wody, dodajcie
przyprawy i gotujcie ok 3 godzin na małym ogniu.Przygotowanie:Do gotowego
bulionu włóżcie
boczek i gotujcie ok 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie dodajcie
kiełbaski i gotujcie kolejne 30 minut. Następnie wlejcie dokładnie wymieszany zakwas (najlepiej po trochę, żeby
mieć kontrolę nad kwaśnością
żurku) i gotujcie jeszcze ok 15 minut. Na koniec doprawcie do smaku
solą i
pieprzem. Podawajcie z kawałkami ugotowanego
jajka.