Wykonanie
Przed
Wami kolejny przepis, z którego skorzystałam przygotowując menu na firmowe spotkanie. Należy on do Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni oraz współwłaściciela krakowskiej restauracji Ancora. Tu brawa dla Pana Adama, bo przepis jest rewelacyjny!! Polecam wszystkim miłośnikom rybek. Musicie go przyrządzić przynajmniej raz:)
Składniki: na 8 porcji800 g świeżego fileta z
łososia bez skóry i ości4-5 łyżek
majonezupęczek posiekanego
koperku (bez łodyżek)3 łyżki posiekanych świeżych listków
bazylii4-5 filecików
anchoissok z ok 2
cytrynPrzygotowanie:Pozbawione skóry i ości,
mięso łososia drobno posiekajcie wraz z filecikami
anchois. Przełóżcie do sporej miski i dodajcie
majonez oraz posiekane
zioła. Całość dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie stopniowo
sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie wymieszajcie.
Sałatka z
ogórka:jeden duży
ogórek4 łyżki
miodusok z ok 1
cytryny2 łyżki posiekanego
koperkusól,
pieprzPrzygotowanie:W miseczce wymieszajcie
sok z cytryny z
solą i
pieprzem. Jak
sól się rozpuści dodajcie
miód i wymieszajcie tak, aby
miód się rozpuścił i połączył z
cytryną. Dodajcie posiekany
koperek oraz umytego i pokrojonego (razem ze skórką) w cienkie plastry
ogórka.Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut, żeby
ogórki zmiękły.Jak podać?Ułóżcie na talerzu małą porcję sałatki a na niej porcję tatara. Do tego celu polecam użyć metalowego krążka do wycinania
ciastek o delikatnie natłuszczonej krawędzi:) Obok połóżcie po jednym toście przekrojonym na pół.