Wykonanie
Już kiedyś pojawił się przepis na babciną
pastę z makreli, ale niestety zdjęcia pozostawiały wiele do życzenia, oraz przepis delikatnie zmodyfikowałem.Pasta jest wyśmienita i smakuje rewelacyjnie. Jeżeli nie macie pod ręką maszynki do mielenia, ale macie za to blender -
pasta z makreli również będzie smaczna.
Składniki:- 1
makrela wędzona- 2
jajka- 1/4 dużej
cebuli- łyżka
masła-
szczypiorek do posypania-
sól,
pieprzPrzygotowanie:1.
Jajka gotujemy na twardo.2.
Makrelę obieramy ze skórki i oddzielamy od ości.3. Wszystkie składniki mielimy w maszynce, tj.
makrela, 1/4
cebuli, 2 ugotowane i ostudzone
jajka i do wszystkiego dodajemy trochę
masła4. Zmielone składniki dokładnie mieszamy.5. Dodajemy
sól,
pieprz.6. Polecam na trochę pastę odstawić do lodówki, a następnie smarować nią
chleb. Do smaku można posypać
szczypiorkiem.S M A C Z N E G O ! ! !