ßßß Cookit - przepis na Founde serowe

Founde serowe

nazwa

Wykonanie

Fondue serowe to narodowe danie Szwajcarów. Jest bardzo popularne także wśród Francuzów. Słowo fondue pochodzi od francuskiego fondre, co znaczy „roztapiać się”. Prawdziwe fondue - zgodnie z oryginalnym przepisem - robi się z różnych rodzajów twardego sera.
Liczba osób: 8; czas przygotowania: 60 minut; poziom trudności: średni; koszt: mniej niż 100 złotych.
SKŁADNIKI
500 g sera ementaler
500 g sera gruyere
250 g śmietany 18%
250 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła śmietankowego
40 ml białego wina wytrawnego
10 ml wódki wiśniowej
3 świeże papryki
5 dużych marchwi
1 kalafior
1 opakowanie świeżego selera
1 opakowanie grzanek czosnkowych lub groszku ptysiowego
bagietka
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła. Dodać drobno posiekany czosnek.
Dodać starty na tarce ser ementaler, ser gruyere, śmietanę, białe wino i wódkę wiśniową. Masę doprowadzić do wrzenia i przez chwilę gotować na wolnym ogniu wciąż mieszając, aby ser się roztopił.
Zdjąć z ognia. Dodać jogurt naturalny, doprawić solą i pieprzem.
PROPOZYCJA PODANIA
Podawać w specjalnym zestawie do fondue.
W osobnych miseczkach podać umyte i podzielone na małe porcje warzywa: marchew, paprykę, seler, kalafior oraz bagietkę, grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy.
Smak founde podkreśli białe wino.
Źródło:http://miodczywanilia.blogspot.com/2015/04/founde-serowe.html