ßßß
Fondue serowe to narodowe danie Szwajcarów. Jest bardzo popularne także wśród Francuzów. Słowo fondue pochodzi od francuskiego fondre, co znaczy „roztapiać się”. Prawdziwe fondue - zgodnie z oryginalnym przepisem - robi się z różnych rodzajów twardego sera.Liczba osób: 8; czas przygotowania: 60 minut; poziom trudności: średni; koszt: mniej niż 100 złotych.SKŁADNIKI500 g sera ementaler500 g sera gruyere250 g śmietany 18%250 g jogurtu naturalnego1 ząbek czosnku1 łyżka masła śmietankowego40 ml białego wina wytrawnego10 ml wódki wiśniowej3 świeże papryki5 dużych marchwi1 kalafior1 opakowanie świeżego selera1 opakowanie grzanek czosnkowych lub groszku ptysiowegobagietkasólpieprzPRZYGOTOWANIEW dużym garnku rozpuścić łyżkę masła. Dodać drobno posiekany czosnek.Dodać starty na tarce ser ementaler, ser gruyere, śmietanę, białe wino i wódkę wiśniową. Masę doprowadzić do wrzenia i przez chwilę gotować na wolnym ogniu wciąż mieszając, aby ser się roztopił.Zdjąć z ognia. Dodać jogurt naturalny, doprawić solą i pieprzem.PROPOZYCJA PODANIAPodawać w specjalnym zestawie do fondue.W osobnych miseczkach podać umyte i podzielone na małe porcje warzywa: marchew, paprykę, seler, kalafior oraz bagietkę, grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy.Smak founde podkreśli białe wino.