ßßß Cookit - przepis na Zaćmienie piernika

Zaćmienie piernika

nazwa

Wykonanie

W minioną sobotę we wrocławskiej księgarnio-kawiarni Cocofli odbyło się spotkanie z Agnieszką Wolny-Hamkało. Na spotkaniu promowana była najnowsza publikacja autorki – debiutancka powieść o pobudzającym wyobraźnię tytule „Zaćmienie”. Książkę wydało wydawnictwo Czarne. Obok takiej okładki na pewno nie przejdziecie obojętnie… Gorąco polecam do przeczytania. Agnieszce obiecałam niegdyś degustację bezglutenowych wypieków i obietnicę dopełniłam sobotnim wieczorem, obdarowując ją pudełkiem zaćmieniowych pierniczków. Pierniczki oczywiście bez glutenu i bez cukru, a do tego bez nabiału. Z prawdziwym miodem i mnóstwem korzennych przypraw. Pycha!
W przeciwieństwie do innych bezglutenowych wypieków, pierniczki mogą być przechowywane przez dłuższy czas. Niestety, na razie udało mi się ustalić, że na pewno przez tydzień – nie byłam w stanie dłużej powstrzymywać się od zjedzenia ostatniej sztuki, nawet w imię ważnych i poważnych testów :) Naprawdę trudno się im oprzeć…
Dobry pierniczek i dobra lektura to wspaniałe połączenie. Dziś tylko na zachętę, do czytania i pieczenia. Więcej informacji o powieści Agnieszki Wolny-Hamkało „Zaćmienie” znajdziecie na stronie wydawnictwa Czarnego . A przepis na pierniczki podam niebawem :)
Znajdź na stronie
akcje promocyjne (26)
babeczki i muffinki (8)
chemia w żywności (16)
chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)
ciasta kruche (12)
ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)
dania wegańskie (32)
dania wegetariańskie (36)
konkursy (4)
kremy – puddingi – budynie (2)
książkowe inspiracje (11)
lody i sorbety (2)
makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)
naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)
orientalnie (2)
pasztety/pasty/nadzienia (5)
podstawowe (3)
przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)
sałatki i surówki (2)
smażone (3)
testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)
wypieki (68)
wypieki i desery z warzywami (8) z owocami (33)
zupy (14)
Archiwum
Archiwum
Moja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)
Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)
Polub profil książki na FB
Tagi
amarantus bez cukru bez glutenu bez jajek bez mleka bez nabiału bez proszku/sody cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana mąka migdałowa mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka ziemniaczana olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa śliwki
Warto zajrzeć
Food info
Kuchnia Edukacyjna
Kulinarna czytelnia
Źródło:http://nakuchennymprogu.pl/zacmienie-piernika