ßßß Cookit - przepis na Ksylitol waniliowy / vanilla xylitol

Ksylitol waniliowy / vanilla xylitol

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis bardzo prosty, ale niezwykle przydatny. Waniliowy ksylitol to wspaniały zamiennik cukru waniliowego. Czy raczej waniliNowego – przez ponad 10 lat kupowałam go w sklepie i nigdy nie zauważyłam tej podejrzanej pisowni. A pamiętacie aromaty w maleńkich buteleczkach? Uwielbiałam je jako dziecko. Były jak największe kuchenne skarby! Brrr… Teraz zamiast cukru zdrowy ksylitol, a zamiast sztucznego wanilinowego aromatu najprawdziwsza, świeża wanilia. Aromatyzowanym ksylitolem można słodzić napoje, desery, masy, kremy i przetwory (np. truskawkowy mus z wanilią, mmm), ciasta i ciasteczka. A nawet dodać odrobinę do obiadu, w odpowiednim połączeniu. Uwielbiam wanilię zwłaszcza w wypiekach. Najczęściej używam gęstego ekstraktu, świeżej laski wanilii albo ususzonej i zmielonej na proszek, ale waniliowy ksylitol zawsze mam w słoiczku i chętnie posypuję nim np. wierzch ciastek.
Easy to make homemade vanilla xylitol recipe. Healthy, tasty and so aromatic!
Składniki
Z 200 g ksylitolu
4 świeże, „mięsiste” laski wanilii (można dać więcej)
Uwagi odnośnie składników
Laski dostępne w sklepach, pakowane pojedynczo w plastikowe tubki i kartonowe opakowania, są bardzo drogie, kosztują nawet ponad 8 zł za sztukę. W sklepach internetowych można zamówić dobrej jakości laskę wanilii już od 1-2 zł za sztukę. Ksylitol, oczywiście tylko oryginalny, fiński brzozowy, również warto zamawiać internetowo. W marketach opakowanie 200 g kosztuje nawet ponad 25 zł, a online można zamówić ekonomiczną kilogramową paczkę dobrego ksylitolu za ok. 30 zł, bez dodatkowych kosztów wysyłki.
Przygotowanie
Laski wanilii, najlepiej grube, długie, lśniące i „mięsiste”, rozciąć na pół i tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Łupiny przeciąć na dwie lub trzy części.
Ksylitol – w formie kryształków lub zmielony w młynku na puder – wsypać do szklanego słoika lub pojemnika z pokrywką. Do ksylitolu wrzucić wydrążone ziarenka oraz waniliowe łupiny. Zamknąć słoik i energicznie nim poruszać, by wanilia dotarła także na spód i dokładnie wymieszała się z ksylitolem. Jeśli utworzą się grudki z wanilii, rozetrzeć je palcami i wymieszać z ksylitolem.
Tak przygotowanego waniliowego ksylitolu można używać od razu, ale najlepiej odstawić szczelnie zamknięty słoik na 1-2 tygodnie. Po tym czasie wyciągnąć waniliowe łupiny albo zostawić je w słoiku (wedle uznania).
Znajdź na stronie
akcje promocyjne (26)
babeczki i muffinki (8)
chemia w żywności (16)
chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)
ciasta kruche (12)
ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)
dania wegańskie (32)
dania wegetariańskie (36)
konkursy (4)
kremy – puddingi – budynie (2)
książkowe inspiracje (11)
lody i sorbety (2)
makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)
naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)
orientalnie (2)
pasztety/pasty/nadzienia (5)
podstawowe (3)
przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)
sałatki i surówki (2)
smażone (3)
testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)
wypieki (68)
wypieki i desery z warzywami (8) z owocami (33)
zupy (14)
Archiwum
Archiwum
Moja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)
Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)
Polub profil książki na FB
Tagi
amarantus bez cukru bez glutenu bez jajek bez mleka bez nabiału bez proszku/sody cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana mąka migdałowa mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka ziemniaczana olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa śliwki
Warto zajrzeć
Food info
Kuchnia Edukacyjna
Kulinarna czytelnia
Źródło:http://nakuchennymprogu.pl/ksylitol-waniliowy