tortelliniciasto;3 szkl mąki2 jajkasólciepła wodanadzienie;mięso mielonejajkosólpieprzsos sojowyhyzopsuszone pomidoryduszone boczniaki400 g boczniaka1 cebula (duża)2 łyżki klarowanego masłasólpieprzpieprzziołowy staropolskiszczypta estragonuszczypta suszonych pomidorówszczypta bazyliiMięso wymieszać z przyprawami i jajkiem.Ciasto zagnieść , wałkować cienko, pokroić w kwadraty o boku 5,5 cm, nakładać małe porcje nadzienia i sklejać po przekątnej a następnie ściągnąć dwa rożki i skleić małe tortellini (uszka)Ugotować w osolonym wrzątku.Boczniaka pokroić w paski, cebulę w półplasterki. W rondelku rozpuścić masło podsmażyć cebulę i dodać boczniaka, po 5 min smażenia, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić ok 30 min aż do miękkości boczniaka,Przed podaniem pierożki dodać do sosu z boczniaka wymieszać i podgrzać.