ßßß Cookit - przepis na Sakiewki z mięsem

Sakiewki z mięsem

nazwa

Wykonanie

Do zrobienie tych pieróżków zainspirowały mnie gruzińskie chinkali. Tradycyjne chinkali robi się z surowego mięsa, które zalewa się wodą lub bulionem, dzięki czemu w środu pierożka tworzy sie rosół, który trzeba przy jedzeniu umiejętnie wypić. Ja stworzyłam swój farsz z mięsa z rosołu, cebuli i papryki.
Pierożki sakiewki
3 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
sól
Zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować (ale niekoniecznie cienko jak na pierogi).
600g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z rosołu)
1 papryka czerwona
2 cebule
1 jajko
sól, pieprz
Cebule i paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, dołożyć do mięsa, dodać jajko surowe, sól, pieprz.
Z ciasta wykrawać koła, nakładać farsz i formować sakiewki.
Gotować w osolonej wodzie do miękkości.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/08/sakiewki-z-miesem.html