Wykonanie
Do zrobienie tych pieróżków zainspirowały mnie gruzińskie chinkali. Tradycyjne chinkali robi się z surowego
mięsa, które zalewa się
wodą lub
bulionem, dzięki
czemu w środu pierożka tworzy sie rosół, który trzeba przy jedzeniu umiejętnie wypić. Ja stworzyłam swój farsz z
mięsa z rosołu,
cebuli i
papryki.
Pierożki sakiewki3 szklanki
mąki1
jajko1 szklanka ciepłej
wodysólZagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować (ale niekoniecznie cienko jak na pierogi).600g
mięsa mielonego drobiowego (u mnie z rosołu)1
papryka czerwona2
cebule1
jajkosól,
pieprzCebule i
paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, dołożyć do
mięsa, dodać
jajko surowe,
sól,
pieprz.Z ciasta wykrawać koła, nakładać farsz i formować sakiewki.Gotować w osolonej wodzie do miękkości.