Wykonanie
500 g
wieprzowiny (
łopatka)1
marchewka1
cebula2 ząbki
czosnku1 szklanka
brązowego ryżu1 szkl
białego wina2 szkl
wodyszczypta
bazylii1 mała
papryczka chilipół
czerwonej paprykisólpieprzpół łyżeczki
papryki słodkiejtłuszcz do smażenia
Mięso pokroić w drobną kostkę,
Marchewkę,
cebulę, i
czosnek posiekać. W garnku rozgrzać tłuszcz, najpierw przyrumienić
cebulę z
czosnkiem, dodać
marchewkę , podsmażyć ok 1 minutę, dodać
mięso i smażyć aż lekko zacznie sie rumienić. Następnie dodać
ryż, po 3 minutach podlać
winem, dodać
przyprawy,
paprykę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną
chili. Smażyć aż
ryż wchłonie
wino, podlewać stopniowo
wodą i ciągle gotować. Kiedy
ryż juz będzie prawie miękki przykryć pokrywką i odstawić z ognia na ok 15 min.Po tym czasie risotto nadaje się juz do jedzenia.