Wykonanie
Ta
sałatka różni się trochę od tych które znamy.Jest ona tą dawną wersją, którą można było zjeść na weselach a
potem zaczęła się pojawiać na święta w domach.Czym się różni? no właśnie.. nie ma w niej
groszku,
kukurydzy ani
majonezu.Takie były jej pierwsze wersje. Niesamowite :) Podobno moja babcia pomagając u kogoś przy weselu przyniosła ten przepis, i
potem na wszystkie święta robiono tą
sałatkę.Nawet ja pamiętam ją w tej wersji. Dopiero później ułatwiono sprawę i poszły w ruch puszki lub mrożonki.Użyłam do niej
fasoli z puszki ponieważ nie chciałam robic zbyt dużej ilości, normalnie powinna być ugotowana
biała fasola, w miarę drobna. Takiej niestety nie znalazlam.
drobna
fasola biała (ja użyłam
fasoli białej z puszki)2-3
ziemniaki3
marchewki1 mała
cebula3-4
jajka4
ogórki kiszone1 spore
jabłko5 łyżek
śmietany1 łyżka
musztardysólpieprzZiemniaki i
marchewkę ugotować w mundurkach,
jajka ugotować na twardo. Wystudzić.
Ziemniaki i
marchewkę obrać ze skórki,
jajka obrać ze skorupki, wszystkie składniki pokroć w kostkę.
Fasolę odcedzić, dodać do warzyw.
Śmietanę wymieszać z
musztardą, dodać do sałatki, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.