Wykonanie
Dostałam produkty od firmyIndex Food
Index Food jest wiodącą firmą dystrybucyjną w Polsce na rynku produktów spożywczych kuchni śródziemnomorskiej. Działamy na polskim rynku jako dystrybutor włoskich, a od 2006 także hiszpańskich produktów najwyższej jakości na bazie kontraktów wyłącznościowych z producentami.
Testowanie tych produktów będzie wielką przyjemnością , są to produkty najlepszej jakości.Index Food posiada w swej ofercie produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, De Cecco, Arrighi, Grand’Italia, Rio Mare,
Ponti, Serpis i Limmi, a także Sunquick !Jako pierwszy produkt wykorzystałam
oliwę z oliwek najwyższej jakości " Olitalia " do niedzielnego grillowania.
karkówka 4 porcje
udziec z
indyka ok 600 g
oliwa Olitalia 50 ml
piwo ok 50 ml
przyprawy do szaszłyków i
karkówkisólpieprz3 ząbki
czosnku1/4
cytrynyKarkówkę pokroić na plastry,
udziec indyczy pociąć na paseczki wzdłuż ścięgien.Przygotować marynatę: wymieszać
piwo z
oliwą, dodać
przyprawy i drobno pokrojoną
cytrynę ze skórką i rozgnieciony
czosnek. Oblać marynatą
karkówkę osobno ,
udziec osobno, i odstawić na ok 12 godzin do lodówki. Paseczki udźca osączyć z marynaty i nadziać na patyczki tworząc falbankę.Na gorącym grillu układać
karkówkę i szaszłyki , piec z kazdej strony na chrupiąco , smarując resztą marynaty.podać z frytkami i
sałatkami.
Oliwa sprawdziła się podczas grillowania doskonale,
mięso było soczyste i smaczne.