ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kaszą gryczaną w kiszonej kapuście

Gołąbki z kaszą gryczaną w kiszonej kapuście

nazwa

Wykonanie

główka kiszonej kapusty w całości
1 szkl kaszy gryczanej
sól
pieprz
pół cebuli
olej rzepakowy ciemny
1 jajko
Kapuściane liście oddzielić pojedynczo, włożyć do wrzątku i ugotować. Gotowanie zależne jest od kapusty, trzeba sprawdzać by nie były za twarde.
Kaszę gryczaną ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Cebulę przysmażyć na ciemnym oleju i dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać. Nadzienie wkładać do przygotowanych liści i zawijać tradycyjne gołąbki. Ułożyć na dnie jeden lub dwa liście i na nich układać gołąbki w naczyniu do duszenia. przykryć je również na wierzchu liściem kapusty.
Podlać ok 3/4 szl wody i kilka łyżek oleju ciemnego rzepakowego.
Dusić pod przykryciem ok 45 min.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/12/goabki-z-kasza-gryczana-w-kiszonej.html