Wykonanie
główka
kiszonej kapusty w całości1 szkl
kaszy gryczanejsólpieprzpół
cebuliolej rzepakowy ciemny1
jajkoKapuściane liście oddzielić pojedynczo, włożyć do wrzątku i ugotować. Gotowanie zależne jest od
kapusty, trzeba sprawdzać by nie były za twarde.
Kaszę gryczaną ugotować na 2 szkl
wody z dodatkiem
soli. pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny.
Cebulę przysmażyć na ciemnym
oleju i dodać do
kaszy. Doprawić
solą i
pieprzem, dodać
jajko i wymieszać. Nadzienie wkładać do przygotowanych liści i zawijać tradycyjne gołąbki. Ułożyć na dnie jeden lub dwa liście i na nich układać gołąbki w naczyniu do duszenia. przykryć je również na wierzchu liściem
kapusty.Podlać ok 3/4 szl
wody i kilka łyżek
oleju ciemnego rzepakowego.Dusić pod przykryciem ok 45 min.