Wykonanie
-ciasto-Skł; 40 dkg.
maku3/4 szkl.
mleka6
jajek1
masło1,5 szkl.
cukru pudru2/3 szkl.
bułki tartej20 dkg.
migdałów5 dkg. wiórek
kokosowycharomat rumowyMak namoczyć w gorącym
mleku, osączyć i zemleć.
Migdały sparzyć i obrać. 15 dkg. drobno posiekać, resztę odłożyć.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem, stopniowo dodać
masło. Dodać
mak,
bułkę, aromat. Ubić
białka, dodać do nich
migdały i wymieszać obie masy.Upiec ok. 40 min. 200*C.-krem-Skł; 1
masło roślinne3/4 szkl.
cukru pudru1 szkl.
kefiruaromat rumowyUtrzeć
masło i
cukier, stopniowo dodać
kefir i aromat.Wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.-poncz-Skł; 1/4 szkl. mocnej
herbaty2 łyżki
cukru2 łyżki
wódkiaromat rumowyWymieszać.Ciasto przekroić na dwa placki, nasączyć ponczem, przełożyć kremem, polać polewą.