ßßß Cookit - przepis na Babka ucierana z makiem i rodzynkami

Babka ucierana z makiem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Lubicie ciasta z makiem? Ja wręcz przepadam, a babka ucierana z makiem i rodzynkami to mój wczorajszy wypiek znany tez pod nazwą piegusek . Ta babka makowa zasługuje na miano PPP – pulchna, puszysta i pyszna. Zrobiłam pieguska pierwszy raz. Ciasto przypadło wszystkim domownikom do gustu.
Surfując po zagranicznych blogach kulinarnych rzadko kiedy trafiam na ciasto z makiem, a już typowe ciasto makowe jak na przykład makowiec nigdy nie widziałam. Co kraj to obyczaj, a my Polacy lubimy wypieki z makiem. Mało tego, takiego dużego wyboru w ciastach z makiem nie ma nigdzie jak w naszej kochanej polskiej kuchni! Ale ze mnie patriotka, ale swoje trzeba chwalić.
Przepis na babkę jest bardzo prosty. W oryginalnym przepisie białka zostały ubite oddzielnie. Ja jednak ubiłam jajka w całości. Dwie łyżeczki proszku do pieczenia wydawały mi się za dużo, zmniejszyłam do jednej. Miałam ochotę na rodzynki, więc je również dodałam. Jak widzicie przepis na babkę jest łatwy w modyfikowaniu, dajcie ponieść się fantazji!
Babka ucierana z makiem i rodzynkami
Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1 , 7 l
300 g maki
250 ml maku, suchego
250 g cukru
4 jajka
250 g masła, miękkiego
250 ml mleka
garść rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru do dekoracji
tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj stopniowo po jednym jajku. Wlej mleko i zakręć mikserem ze dwa razy.
Dodaj suche składniki, łącząc je lekko z masą maślanojajeczną za pomocą łyżki.
Wyłóż ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką.
Piecz na 170ºC (termoobieg) przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Polecane przepisy
Ciasto bananowe ucierane z makiem
Piegusek na białkach ze śliwkami
Słodkie bułeczki z makiem
Świąteczna strucla z makiem
Babka kokosowo pomarańczowa
Źródło:http://codojedzenia.pl/babka-ucierana-z-makiem-i-rodzynkami