ßßß Cookit - przepis na Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą

Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zapiekane bułeczki z arabską ...
Delikatny jabłkowo-miodowy ... »
Dziś zapraszam Was na ciepły, pożywne leczo. Idealny obiad na zimną, jesienną aurę. Tym razem do tego szybkiego, smacznego dania postanowiłam dodać pieczarki i różne rodzaje papryki. Odpowiednio doprawione... okazało się wspaniałą propozycją obiadową, która znikła bardzo szybko. Spróbujcie. Takie danie przygotowuje się naprawdę prosto.
Składniki:
Miks papryk 500 g - u mnie czerwona, zielona i żółta
1 cukinia (po obraniu około 540 g)
3 świeże pomidory
1 średnia czerwona cebula
1 1/3 szklanki wody
6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego
2 kiełbaski śląskie
8 małych pieczarek
2 szczypty soli ziołowej
1 łyżeczka słodkie papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
* ilość przypraw orientacyjne, zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań
Przygotowanie:
Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę 3 różne papryki (czerwona, żółta i zielona), podsmażamy.
Kolejno dodajemy pokrojone pomidory bez skórki. Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką.
Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obraną i pokrojoną w dość grubą kostkę cukinię, wciąż dusimy pod przykryciem mieszając co jakiś czas.
W między czasie kroimy w kostkę kiełbasę śląską. Podsmażamy ją na osobnej patelni z odrobiną oliwy z oliwek (na małym ogniu). Obieramy pieczarki i kroimy ich kapelusze na plastry lub kostkę (dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy do smażącej się kiełbasy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni.
Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy.
Wszystko dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować). U mnie trwało to około 20-25 minut, ponieważ moja cukinia była już dość dojrzała (doradzam sprawdzać miękkość cukinii próbując).
Po wyłączeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki "dobrze przeszły". Następnie próbujemy całość potrawy, opcjonalnie można ją jeszcze doprawić.
Leczo podajemy same, z kromką chleba lub z innymi ulubionymi zestawieniami.
Smacznego
środa, 30 września 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Leczo-z-miksem-papryk-pieczarkami-i-kielbasa.html