Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Zapiekane bułeczki z arabską ...Delikatny
jabłkowo-
miodowy ... »Dziś zapraszam Was na ciepły, pożywne leczo. Idealny obiad na zimną, jesienną aurę. Tym razem do tego szybkiego, smacznego dania postanowiłam dodać
pieczarki i różne rodzaje
papryki. Odpowiednio doprawione... okazało się wspaniałą propozycją obiadową, która znikła bardzo szybko. Spróbujcie. Takie danie przygotowuje się naprawdę prosto.
Składniki:
Miks papryk 500 g - u mnie czerwona, zielona i żółta1
cukinia (po obraniu około 540 g)3 świeże
pomidory1 średnia
czerwona cebula1 1/3 szklanki
wody6 czubatych łyżeczek
przecieru pomidorowego2
kiełbaski śląskie8 małych
pieczarek2 szczypty
soli ziołowej1 łyżeczka
słodkie papryki1/3 łyżeczki
ostrej paprykiokoło 1/2 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzuoliwa z oliwek lub
olej do smażenia* ilość przypraw orientacyjne, zależy wyłącznie od indywidualnych upodobańPrzygotowanie:Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę
cebulę podsmażamy na
oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę 3 różne
papryki (czerwona, żółta i zielona), podsmażamy.Kolejno dodajemy pokrojone
pomidory bez skórki.
Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką.Dolewamy 1 1/3 szklanki
wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki
przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obraną i pokrojoną w dość grubą kostkę
cukinię, wciąż dusimy pod przykryciem mieszając co jakiś czas.W
między czasie kroimy w kostkę
kiełbasę śląską. Podsmażamy ją na osobnej patelni z odrobiną
oliwy z oliwek (na małym ogniu). Obieramy
pieczarki i kroimy ich kapelusze na plastry lub kostkę (dowolnie). Tak przygotowane
grzyby dorzucamy do smażącej się
kiełbasy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami
soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną
kiełbasę i
pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni.Leczo doprawiamy ostrą i
słodką papryką oraz czarnym mielonym
pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy.Wszystko dusimy, aż nasza
cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować). U mnie trwało to około 20-25 minut, ponieważ moja
cukinia była już dość dojrzała (doradzam sprawdzać miękkość
cukinii próbując).Po wyłączeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki "dobrze przeszły". Następnie próbujemy całość potrawy, opcjonalnie można ją jeszcze doprawić.Leczo podajemy same, z kromką
chleba lub z innymi ulubionymi zestawieniami.
Smacznegośroda, 30 września 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog