Wykonanie
Po długiej przerwie chęć zjedzenia słodkiego ciasta sięgnęła zenitu. Oczywiście po kilkunastu propozycjach i tak wygrała karpatka,a właściwie jej nowa wersja w postaci cieniutkiego ciasta przekładanego kremem i
galaretką.Ciasto jest doskonale wypieczone,a
słodycz kremu przełamana niecodzienna
galaretką o
wiśniowym posmaku.Koniecznie musicie spróbować bo chodź pracy przy nim troszkę jest efekt końcowy wręcz zniewalaCIASTO1\2 kostki
masła1 szklanka
wody1 szklanka
mąki pszennej tortowejłyżeczka
proszku do pieczenia4
jajka L
Masło i
wodę zagotować. Do wrzącego płynu wsypać
mąkę i natychmiast wymieszać by w cieście nie zrobiły się grudki. Gdy wszystko zbije się w zgrabną kluchę , prażymy ją aż na dnie garnka zacznie pojawiać się biała warstewka zaparzonego ciasta. Trwa to z zasady około 2 - 3 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Do zimnej masy wbijamy
jajka tak,że każde następne dopiero gdy poprzednie dobrze się utrze . Dosypujemy
proszek do pieczenia i starannie ucieramy. Dwie blachy ,,piekarnikowe,,wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto posługując się skrobką cukierniczą. Jeśli takowej nie posiadacie użyjcie tego co dla Was wygodniejsze,nóż,
łopatka,łyżka. Ważne by ciasto rozsmarować dość cienką warstwą. Obie blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni - na 10 minut,
potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i włączamy termoobieg.pieczemy około 20 minut.KREM1\2 litra
mlekabudyń śmietanowy bez
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej7 łyżeczek
cukrukostka
masła1 szklanka
śmietany kremówkiGotujemy
budyń z dodatkiem
cukru i
mąki. Studzimy przykryty folią by nie zrobił się nieapetyczny kożuch. Ucieramy
masło aż się spieni,kremówkę ubijamy na sztywno. Do
masła porcjami dodajemy zimny
budyń,miksujemy na krem, na końcu delikatnie łączymy z ubitą
śmietaną. Wstawiamy do lodówki na chwil kilka.
GALARETKAopakowanie
galaretki wiśniowej1 szklanka
napoju wiśnia -
jabłko1\2 szklanki
wodysok z 1\2
cytrynyZagotowujemy
wodę z sokiem, do gorącego płynu wsypujemy
galaretkę,mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy
sok z cytryny i odstawiamy do stężenia. Zimną kroimy w kostkę. Ciasto przekładamy kremem i posypujemy kostkami
galaretki. Kroimy w zgrabne kwadraty oprószamy
cukrem pudremMOJE RADYważne by cienko rozsmarować ciasto,jak widać i tak wyrastają ,,górki,,ciasto parzone nie lubi czekać na pieczenie,lecz gdy nie macie możliwości piec dwóch placów jednocześnie,resztę ciasta przechowujecie w lodówceciasto powinno być dobrze wypieczone ,kruche i łamliwe jeśli jest miękkie potrzymajcie je w piecu obniżając temperaturę aż przeschnie inaczej nasiąknie wilgocią kremudodatek
proszku do pieczenia nie jest koniecznydo kremu zamiast
śmietany można dodać
serek homogenizowany lub
mascarpone ( 150 gram )
galaretkę wybierzcie kierując się swoim smakiem to samo dotyczy
napoju jakiego użyjecie,ja akurat przepadam za tymbarkiem więc to mój faworyt