ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Krysia"

Ciasto "Krysia"

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi ze starego wydania czasopisma "Ciasta Domowe".
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
Ubić białka, dodać żółtka i cukier. Dalej ubijać. Wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na dużą blachę. Piec w 180 st około 35 minut.
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 dowolne galaretki
cukier
Obrane i pokrojone jabłka podgrzewać w rondlu, gdy zaczną się rozpadać wsypać cukier wg uznania. dodać suche galaretki, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na przestudzony biszkopt.
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1 budyń (na 0,7 l mleka)
250 g masła
1 szklanka cukru
Polewa:
125 g masła
4 czubate łyżki cukru
1 łyżka wody
2 łyżki kakao
Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, stopniowo dodawać zimny budyń. Krem wyłożyć na wystudzoną masę jabłkową. Wszystkie składniki na polewę rozpuścić, lekko wystudzić, polać na wierzch.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/12/ciasto-krysia.html