Wykonanie
Bułki do hamburgerów były więc teraz czas na burgery. Najbardziej lubię Big Maca, czyli jedną z najpopularniejszych kanapek w McDonals's. Moja wersja choć wyglądem go nie przypomina ( wolę jednopoziomowe burgery :D ), to w smaku jak najbardziej. Oczywiście na plus jest również to, że w domowym Bic Macu wiemy co jemy.Składniki:
bułki: z tego przepisu:
bułki do hamburgerówsos:
4 duże łyżki
majonezu1/2
cebuli1 mały
ogórek kiszony1
korniszon2 łyżeczki
musztardy sarepskiej1/2 łyżeczki
octu winnego1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki suszonego
czosnkudodatki:800 g
mielonego mięsa wołowego1 opakowanie (8 sztuk)
serków topionych typu
cheddar1/2
sałaty lodowej1
cebula2
ogórki konserwowesól,
pieprzPrzygotowanie:Najpierw przygotowujemy sos -
cebulę,
ogórka kiszonego oraz
korniszon bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Sałatę lodową kroimy w paski,
cebulę kroimy w kostkę, a
ogórka w plasterki.
Cebule płuczemy w zimnej wodzie, żeby trochę straciła na ostrości.
Mięso dzielimy na osiem części (po 100g) i formujemy kotlety. Następnie rozgrzewamy dużą patelnie i smażymy
mięso (bez tłuszczu) przyciskając je ciężkim garnkiem. Po około 3 minutach obracamy i podobnie smażymy z drugiej strony.
Bułki przecinamy na pół i na drugiej rozgrzanej patelni podpiekamy je od wewnętrznej strony. Dolną część
bułki kładziemy na talerzu i wykładamy na nią
sałatę lodową, plasterki
ogórka,
cebule, polewamy sosem, następnie kładziemy kotlet, solimy go i
pieprzymy, na górze układamy
ser i przykrywamy
bułką. Tak samo postępujemy z resztą
bułek.Smacznego ;)