ßßß Cookit - przepis na Rzeszowiak

Rzeszowiak

nazwa

Wykonanie

Ciasto bardzo smaczne ,kaloryczne i syte zawsze udane
Ciasto wg.Ewy Wachowicz z programu ,,Ewa Gotuje'' z małymi zmianami w masie serowej
Ciasto :
-25 dkg mąki
-15 dkg margaryny
-10 dkg cukru
-2 żółtka
-3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa :
- 25 dkg maku
- 1/2 szklanki cukru
-2 jajka
- kilka kropel aromatu migdałowego
-1 łyżka masła
-1 łyżka miodu
Masa orzechowa:
-35 dkg orzechów włoskich
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka masła
-1/2 szklanki mleka
-2 białka
Masa serowa:
-1 kg białego sera
-25 dkg margaryny
-5 jajek
-30 dkg cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-1 budyń śmietankowy
Wykonanie :
Żółtka utrzeć z cukrem .
Mąkę przesiać ,posiekać nożem z margaryną.
Dodać utarte żółtka śmietanę i proszek do pieczenia .
Wyrobić,w razie potrzeby podsypać mąką .
Mak sparzyć i zmielić.Masło,cukier żółtka ,utrzeć dodać mak,miód i aromat migdałowy .Białka ubić na sztywną pianę ,dodać do maku i delikatnie wymieszać.
Orzechy zmielić ,zalać wrzącym mlekiem połączonym uprzednio z cukrem i margaryną, (margarynę i cukier rozpuścić w mleku)
wymieszać ,przestudzić. Ubić białka na sztywną pianę ,dodać do orzechów i delikatnie wymieszać .
Ser zmielić,masło utrzeć z cukrem pudrem ,cukrem waniliowym i żółtkami ,dodać zmielony ser,budyń,mąkę i dalej ucierać.
Ubić białka na sztywną pianę dodać do sera, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 24 x40 cm
(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Na ciasto nałożyć pasek masy makowej,następnie pasek masy orzechowej-tak ,by przykrył połowę placka.Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej.
Przykryć masą serową .
Piec 70 minut w 180 st.C
Zamiast ubijać pianę trzy razy ,wszystkie białka wystarczy wybić do jednej miski,ubić na sztywno (dobrze jest dodać szczyptę soli)
Po ubiciu dodać do każdej z trzech mas
- do serowej więcej niż połowę
-do makowej i orzechowej po połowie tego co zostanie
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2015/05/rzeszowiak.html