Wykonanie
Gdybym miała zrobić listę potraw, które
mogę jeść w każdych ilościach i w każdej chwili, które poprawiają mi nastrój i zdecydowanie zawsze mam na nie ochotę, to
makaron z
sosem pomidorowym byłby na wysokiej pozycji tej listy. Dodatki do
sosu pomidorowego mogą być różne w zależności od tego co jest pod ręką lub tego na co ma się ochotę. To taki mój obiad, który zawsze się sprawdza.Dziś wersja z
tuńczykiem i
ricottą.
Suszone pomidory nadają głębi tej potrawie.Składniki:250 g ugotowanego
makaronu (np. fusili)
pomidory krojone w puszce
tuńczyk w puszce w sosie włąsnymok 5-6
suszonych pomidorów w
oliwie lub
olejuząbek
czosnkuoregano suszonebazylia suszonagarść świeżej
bazylii2 łyżki
ricottysólWłaśnie, wypisując skłądniki, uświadomiłam sobie, że gdyby jeszcze
pomidory i
ricotta były z puszki, to całe danie mogło by się nazywać "z puszki". :-)
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Na głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę lub
olej ( najlepiej ten z zalewy
pomidorów). Wrzucamy zmiażdżony
czosnek, po 2 łyżeczki
oregano i
bazylii. Solimy. Lekko podsmażamy (ok minuty). Wlewamy
pomidory z puszki i dusimy na średnim ogniu aż
pomidory się rozpadną. Mi wychodzi ok 30 minut powolnego bulgotania i mieszania co jakiś czas. W
miedzy czasie odcedzamy
makaron i odstawiamy go na bok. Następnie dodajemy odsączonego z zalewy
tuńczyka i garść posiekanej świeżej
bazylii. Mieszamy i dusimy ok 5 minut. Odstawiamy z ognia. Dodajemy
ricottę i mieszamy, aby
ser połączył się z resztą sosu. Smakujemy i jeśli trzeba dodajemy trochę
soli. Na patelnię wrzucamy
makaron i mieszamy go z sosem. I tutaj ważna uwaga, jeśli patelnia z sosem i
makaronem pozostanie na ciepłej płycie,
makaron może się rozgotować. Dlatego po dodaniu
makaronu najlepiej wszystko przełożyć do dużej miski. Przed podaniem można posypać świeżą
bazylią.Smacznego!