ßßß
Składniki : (na ok. 4 porcje)- opakowanie 400g ciecierzycy,- 3 skrzydełka z kurczaka,- włoszczyzna (3 marchewki, 1,4 selera, 2 pietruszki, 1 por),- 2 ziemniaki,- 1 cebula,- 1 duży ząbek czosnku,- 1 szklanka mleka (250ml) (ja użyłam bez laktozy),- ok. 1,2 filiżanki śmietanki 18% lub kremówki (100ml),- świeży imbir (kawałek ok. 2 cm),- opcjonalnie puszka krojonych pomidorów,- 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego,- przyprawy (sól morska (ok. 1 płaska łyżeczka do bulionu), sól czosnkowa, pieprz ziołowy, pieprz czarny, ziarna kolendry lub kolendra mielona, papryka mielona ostra- ok. 1,2 łyżeczki z każdej przyprawy, ale warto po prostu degustować),- zielenina (świeży koperek, natka z pietruszki- po jednym niewielkim pęczku),- opcjonalnie świeże listki bazylii, pomidorki koktajlowe do ozdoby.
Wykonanie :Przygotowania do wykonania kremu z ciecierzycy trzeba zacząć już przynajmniej 12h lub nawet 24h wcześniej, ze względu na konieczność namoczenia ciecierzycy. Namaczamy ją zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Moją zalałam wodą w stosunku 3:1 i zostawiłam na całą noc i połowę dnia. Ciecierzyca wówczas napęcznieje w wodzie i będzie odpowiednio przygotowana do gotowania. Swoją ciecierzycę gotowałam 45 min (musi być miękka).Odkładamy z włoszczyzny 1/2 pora, która będzie wykorzystana w późniejszym etapie.Przygotowujemy rosół ze skrzydełek kurczaka i włoszczyzny pokrojonej w większe kawałki, z dodatkiem niewielkiej ilości soli i pieprzu (mięso i włoszczyznę zalewamy 4 szklankami wody- 1l). Do rosołu dodajemy dwa pokrojone w kostkę ziemniaki.Gdy rosół i ciecierzyca gotują się siekamy cebulę, 1/2 pora, czosnek i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami świeży imbir. Jeśli mamy całe nasiona kolendry to w pierwszej kolejności prażymy je na suchej patelni, a następnie podsmażamy na oleju rzepakowym posiekane właśnie składniki (ok. 2 min) i chwilę dusimy je pod przykryciem (ok. 2 min). W tym momencie można dodać opcjonalnie puszkę pomidorów, co nieco orzeźwia smak kremu.Z rosołu wyciągamy mięso i część włoszczyzny (1/2 seler, pietruszkę i 1 marchewkę).Ugotowaną ciecierzycę odsączamy z wody. Dodajemy 3/4 ciecierzycy do rosołu, pozostałą część zjemy w postaci kuleczek dodanych do naszego kremu co bardzo go urozmaici.Dodajemy podsmażone i podduszone warzywa: cebulę, czosnek, por, imbir Wlewamy mleko, śmietankę i dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.Miksujemy krem na gładką masę za pomocą blendera. Kosztujemy i uzupełniamy ewentualne braki w przyprawach. Jeśli zupka wydaje się zbyt jałowa, można nieco zaostrzyć jej smak ostrą papryką. Lepiej jednak uważać z ostrymi przyprawami, bo jak się przedobrzy to nie ma odwrotu :)Do zmiksowanego już kremu, najlepiej lekko przestudzonego dodajemy posiekaną zieleninę, przynajmniej całą garść. Pozwala to zachować więcej składników odżywczych.Wykładamy krem do głębokich miseczek, wsypujemy po ok. 1 garści ciecierzycy na porcję, dekorujemy czymś zielonym/ czerwonym, np. świeżą bazylią, pomidorkami koktajlowymi i zygzakami z oleju i śmietanki.Zupa jest tak bardzo sycąca, że nie mogłam po niej nic zjeść do samego wieczora. I to jest rewelacyjne, świadczy o tym jaka jest pożywna.
