Wykonanie
Pogoda ostatnio nie rozpieszcza, dlatego jutro rozgrzewać nas będzie gulaszowa z pulpetami.Pyszna, lekko pikantna, gęsta i pożywna zupa. Tak o tej
porze roku z chęcią sięgamy po potrawy rozgrzewające.Składniki :2 litry
bulionu warzywnego1 puszka
pomidorów400g
przecieru pomidorowego1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka
kukurydzy1
czerwona papryka3
ziemniaki1-2
marchewki1
por1-2
cebule3 ząbki
czosnku1
papryczka chilisól,
pieprzmajeranek3
ziela angielskie3
liście laurowenatka pietruszkiżółty ser (opcjonalnie)Pulpety :500 g
mielonego mięsa wołowego2 ząbki
czosnku1 mała
cebula1
jajkosól,
pieprznatka pietruszki2 łyżki
bułki tartejolej do smażenia
Marchewkę,
paprykę,
cebulę i
pora drobno kroimy. Przesmażamy wraz z
czosnkiem na patelni na niewielkiej ilości
oleju. Wszystkie warzywa poza
czosnkiem dodajemy do gorącego
bulionu. Wrzucamy
liście laurowe,
ziele angielskie,
papryczkę chili. Dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki, gotujemy jeszcze ok 20 minut. W
między czasie do garnka dokładamy
kukurydzę i
czerwoną fasolę.Możemy zabrać się za przygotowanie pulpetów.
Mięso mielone łączymy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem oraz startą na tarce
cebula. Dodajemy
jajko,
bułkę tarta,
natkę pietruszki,
sól oraz
pieprz. Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki, które następnie obsmażamy na patelni. Kiedy będą gotowe przekładamy do garnka z zupą.Kiedy
ziemniaki będą już miękkie,wlewamy
pomidory z puszki i
przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli zupa jest za mało pikantna możemy dodać odrobinę
pieprzu cayenne.Podajemy z świeżo posiekaną
natką pietruszki i
żółtym serem.