Wykonanie
Składniki:400 g
ryżu ARBORIO3 szkl.
bulionu mięsnego lub warzywnegoopcjonalnie szklanka
białego wina1 mała
cebula1
jajkobułka tarta3 łyżki startego
parmezanu (opcjonalnie)
masło do smażenia
olej do głębokiego smażenia
sól i
pieprz do smakuewentualnie
szafran według uznania ( ja nie
dawałam )Farsz:200 g
mięsa mielonego wołowego100 g
groszku1
cebula1 ząbek
czosnkusos pomidorowy z kartonika150-200 g
sera żółtego pokrojonego w kostkę
sól i
pieprz do smakuSposób przyrzązednia:UWAGA : Risotto lepiej jest zrobić dzień wcześniej, ponieważ przed formowaniem kul, risotto koniecznie musi być schłodzone w lodówce.RISOTTO:1. W garnku lub rondlu zeszklić
cebulę w drobno posiekaną kostkę. Dodać
ryż Arborio i ok. 2 minuty razem smażyć, aż również stanie się szklisty.2.Następnie zmniejszyć płomień i podlać szklanką
wina ( w wersji bez
wina bulionem )poczekać, aż wino/bulion wsiąknie w
ryż i podlewać po chochelce
bulionem do momentu, gdy
ryż stanie się miękki. Jak risotto wystygnie, przed samym formowaniem dodać
parmezan i
jajko .FARSZ:1. Na patelni zeszklić
cebule , dodać przeciśnięty
czosnek i
mięso mielone i smażyć do momentu, aż
mięso przestanie być surowe.2.Następnie dodać
sos pomidorowy,
groszek i dusić do zredukowania. Doprawić
solą i
pieprzem.3.Odstawić do wystudzenia.ARANCINI:1. Na dłoń nabrać łyżkę
ryżu, spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę farszu, kosteczkę
sera i zawinąc w kulkę. Uformować tak pozostałe arancini, następnie obtoczyć je porządnie w
bułce tartej i smażyć na głebokim
oleju na złocisty kolor.Smacznego:)