Wykonanie
Kuchnia włoska inspiruje mnie od dawna. Cenię ją za to, że przepisy są bezproblemowe i bazują na tym, co akurat mamy w domu. Zawartość mojej lodówki zainspirowała mnie do przyrządzenia prostego i stosunkowo taniego dania z
szynką i świeżym
groszkiem. O tym, jak przyrządzić
rizotto pisałam tutaj. Smacznego:)3/4 szklanki
ryżu Arborio,3/4 szklanki świeżego
groszku,150 g
szynki,1/2 szklanki
białego wina,2 ząbki
czosnku,mała
cebula,ok.4-5 szklanek wrzącego
bulionu drobiowego lub jarzynowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał),1/2 szklanki startego
parmezanu,2-3 łyżki
masła,
sól,
pieprz, ew,
natka pietruszki lub świeża
bazylia do posypania gotowej potrawy
Groszek ugotować w
bulionie, odcedzić.
Szynkę pokroić w kostkę (można ją też podsmażyć).
Cebulę i
czosnek drobno posiekać, podsmażyć. Dorzucić surowy
ryż, wymieszać go dokładnie z
cebulą,
czosnkiem i
oliwą, dodać
wino i zredukować (około minuty). Dolać chochlę
bulionu, mieszać i poczekać, aż
ryż wchłonie płyn. Następnie dolać kolejną chochlę i znów mieszać. Postępować tak, aż do momentu, kiedy
ryż będzie al dente - u mnie około 18 minut (nie musiałam zużywać całych 5 szklanek
bulionu). Gdy będzie prawie gotowe, dodać
groszek i
szynkę, ściągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę płynu, doprawić, dorzucić
parmezan i
masło, przykryć i odstawić na 5 minut. Posypać świeżymi
ziołami i natychmiast podawać.