Wykonanie
To moja czwarta i zarazem ostatnia propozycja w konkursie z
marką Marwit organizowanym na portalu Durszlak.Mój pomysł na zdrowy posiłek na pikniku!Słodkie chmurki z dyni, podane z kremem na bazie świeżego soku z
jabłka i
granatu, jak i zupy krem z
buraka od Marwit. Zaskakująco smaczne połączenie!Do dzieła!
SKŁADNIKI:sos:- 1/2 butelki świeżego soku z
jabłek i
owoców granatu Marwit- 100 ml zupy krem z
buraczków Marwit- 2 łyżki
oleju kokosowego- kilka ziaren
kardamonu,- laska
cynamonu- odrobina
imbiru- płaska łyżka
mąki ryżowejPostaw rondel na ogniu, dodaj
olej i
przyprawy, świeży sok. Zagotuj. Zmniejsz ognień. Gotuj 3 minuty. Wyłóż łyżką cedzakową wyjmij
przyprawy. Dodaj krem z
buraków. Zagotuj.Łyżkę
mąki rozpuść w zimnej wodzie, dodaj do masy. Masa zagęści się i nabierze formę słodkiego sosu.CHMURKI
DYNIOWE:- 300 g dyni piżmowej- 2 łyżki
mąki ryżowej- 1
jajo-
cukier brązowy dla smaku- łyżka
oleju kokosowego-
przyprawy korzenne i
rozmarynDynię ułoż na blaszce i upiecz, około 25 minut.Po całkowitym wystudzeniu, miąższ oddziel od skórki i zmiksuj blenderem z
mąką,
jajkiem i
przyprawami.W garnku zagotuj
wodę, dodaj szczyptę
soli. Kładź za pomocą dwóch łyżek kluski na
wodę.Gotujemy około 4 minut na małym ogniu.Na patelni rozpuść
olej, gdy będzie gorący, wyłącz płytę. Dodaj
brązowy cukier i
rozmaryn. Polej nim kluseczki!
SMACZNEGO!