ßßß Cookit - przepis na Korzenne chmurki dyniowe z czerwonym słodkim sosem! Zdrowa słodycz na piknik!

Korzenne chmurki dyniowe z czerwonym słodkim sosem! Zdrowa słodycz na piknik!

nazwa

Wykonanie

To moja czwarta i zarazem ostatnia propozycja w konkursie z marką Marwit organizowanym na portalu Durszlak.
Mój pomysł na zdrowy posiłek na pikniku!
Słodkie chmurki z dyni, podane z kremem na bazie świeżego soku z jabłka i granatu, jak i zupy krem z buraka od Marwit. Zaskakująco smaczne połączenie!
Do dzieła!
SKŁADNIKI:
sos:
- 1/2 butelki świeżego soku z jabłek i owoców granatu Marwit
- 100 ml zupy krem z buraczków Marwit
- 2 łyżki oleju kokosowego
- kilka ziaren kardamonu,
- laska cynamonu
- odrobina imbiru
- płaska łyżka mąki ryżowej
Postaw rondel na ogniu, dodaj olej i przyprawy, świeży sok. Zagotuj. Zmniejsz ognień. Gotuj 3 minuty. Wyłóż łyżką cedzakową wyjmij przyprawy. Dodaj krem z buraków. Zagotuj.
Łyżkę mąki rozpuść w zimnej wodzie, dodaj do masy. Masa zagęści się i nabierze formę słodkiego sosu.
CHMURKI DYNIOWE:
- 300 g dyni piżmowej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 jajo
- cukier brązowy dla smaku
- łyżka oleju kokosowego
- przyprawy korzenne i rozmaryn
Dynię ułoż na blaszce i upiecz, około 25 minut.
Po całkowitym wystudzeniu, miąższ oddziel od skórki i zmiksuj blenderem z mąką, jajkiem i przyprawami.
W garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli. Kładź za pomocą dwóch łyżek kluski na wodę.
Gotujemy około 4 minut na małym ogniu.
Na patelni rozpuść olej, gdy będzie gorący, wyłącz płytę. Dodaj brązowy cukier i rozmaryn. Polej nim kluseczki!
SMACZNEGO!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/09/korzenne-chmurki-dyniowe-z-czerwonym.html