Wykonanie
Łatwa w wykonaniu, pyszna przekąska, niezastąpiona na każdej imprezie. Przepis wg ChefInDisguise .
5 łyżek
ziaren kukurydzy5 łyżek
oleju.........2 łyżki
syropu klonowego2 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu w proszku1/2 łyżeczki
imbiru w proszku1 . Na patelnię wlewamy
olej i wsypujemy popcorn. Zgodnie z zasadą, na jedną łyżkę
ziaren kukurydzy przypada jedna łyżka
oleju, ale na raz nie polecam robić więcej, niż z 5 łyżek. Ziarna muszą bowiem leżeć na dnie patelni pojedynczą warstwą, w przeciwnym razie nie nagrzeją się wystarczająco i nie zmienią się w prażoną
kukurydzę.Przykrywamy patelnię pokrywką (jest to konieczne).Po przykryciu patelni włączamy palnik na średni płomień. Już po chwili
kukurydza zacznie pękać. Kiedy odgłosy pękania zaczną ustawać, potrząsnąć jeszcze raz patelnią, by wszystkim ziarenkom dać szansę na wystrzelenie, po czym zdjąć patelnię z ognia.2. W międzyczasie w garnku mieszamy
syrop klonowy z resztą składników. Gotowy popcorn przesypujemy do garnka i dokładnie mieszamy przez kilka chwil, by każde ziarenko popcornu pokryło się
cukrem cynamonowym.Taki popcorn można podprażyć dodatkowo chwilkę w piekarniku, należy jednak bardzo uważać, by się nie przypalił.