Wykonanie
Właściwie lepszym określeniem byłoby tu -
dżem lub mus
bananowy. Umiarkowanie słodki, z lekko kwaśną nutą
limonki. Bardzo dobrze komponuje się z
ciastem marchwiowo-
pomarańczowym lub
bananowym . Jednak znika bardzo szybko. Polecam. Przepis stąd.
Składniki:1,5 kg
bananów3/4 kubka
brązowego cukru, w tym 2 łyżki bardzo ciemnegosok z 2
limonek1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonuszczypta
chili w proszku(dosłownie końcówka noża)szczypta
imbiruszczypta
soliPrzygotowanie:
Banany obierz i obetnij końcówki. Pokrój na małe kawałki. W garnku wymieszaj pokrojone
banany z
cukrem,
sokiem z limonki i
przyprawami.Gotuj wszystko na małym ogniu. Często mieszaj, aż
banany się rozpadną, składniki połączą się i powstanie gęsty mus. Można pomóc sobie blenderem i zmiksować składniki. Niech masa lekko gotuje się na małym ogniu od 20 do 30 minut. Często mieszaj drewnianą łyżką.
Masło powinno być naprawdę gęste.Przełóż
masło do czystych, wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.