Wykonanie
Dzisiaj grzeszymy i robimy obłędnie pyszne domowe drożdżówki z
dynią, a dokładnie z
konfiturą dyniową i
malinami. Drożdżówki ślimaczki do odrywania. Polane różowym
malinowym lukrem. Przepyszne połączenie smaków idealne na śniadanie czy podwieczorek!Polecam!
Sezon na
dynię w pełni, ja ten czas jesienny bardzo lubię.Lubię kiedy na parapecie w kuchni stoi
dynia, kiedy słońce świeci jakoś bardziej na
pomarańczowo, pod stopami zaczynają szurać liście w przeróżnych kolorach, kiedy owijam szyję szalem przed wyjściem z domu. Te wszystkie grube sploty na swetrach, botki, kalosze i płaszcze. Jesień to nie tylko piękny czas w modzie, ale w kuchni też dzieje się znacznie więcej niż dotychczas. Sami instynktownie wybieramy produkty, które nas rozgrzewają takie jak
imbir,
cynamon,
cytryna czy
miód, częściej niż do tej
pory robimy gorące zupy, pijemy dużo gorącej
herbaty, sięgamy po
kakao w dużym kubku, ale też co raz częściej szukamy produktów, które dostarczają nam więcej energii, w tym czasie jesteśmy nieco bardziej narażeni na spożywanie dużo bardziej kalorycznych potraw, bardziej kremowych, tłustych. I od tej pułapki trzeba uciekać gdzie
pieprz rośnie ;-), by później po okresie jesienno-zimowym na wadze nie było zbyt wysokiej cyfry ;-))).Dzisiejsza propozycja to taki mój obowiązkowy zestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową
dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam!
SKŁADNIKI NA
CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI:- 600 g
mąki pszennej Babuni- 400 g
mąki tortowej- 4 duże
jajka- 1 kostka
masła- paczuszka
drożdży świeżych- szklanka
cukru- szklanka
mleka ciepłego- kilka kropel
aromatu śmietankowegoponadto:-3 łyżki
masła-
maliny-
brązowy cukierkonfitura z dyni własnej roboty- 1 szklanka miąższu z pieczonej piżmowej dyni (Hokkaido)-
cynamon-
kardamon-
imbir-
miód-
brązowy cukierW dużym rondlu zagotuj miąższ z
przyprawami. Gotuj około 15 minut. Przełóż wrzący do słoiczka i szybko zakręć. Gotowe.
Mąkę wsyp do miski.Podgrzej
mleko. Rozpuść w rondelku
masło z
cukrem i aromatem.Do kubka wlej
mleko (1/2), dodaj
drożdże i łyżeczkę
cukru. Wymieszaj. W
mące, zrób wgłębienie, wlej zawartość kubka - rozczyn, zamieszaj z odrobiną
mąki. Pozostaw na 30 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość.Następnie zacznij zagniatać ciasto, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tłuszczu. Jak połączą się już w całość dodaj tłuszcz. Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie skracaj tego czasu! Pamiętaj że im
drożdżowe wyrabiane dłużej tym lepiej później rośnie i jest smaczniejsze. Proces wyrabiania ciasta powinien trwać min. 20 minut. Ciasto podsyp
mąką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto podwoi swoją objętość.Ciasto podziel na 3 równe kawałki. Każdy rozwałkuj na stolnicy na równy prostokąt. Posmaruj cienką warstwą roztopionego
masła,
konfitury z dyni. Poukładaj w miarę równo
maliny. Następnie
zwiń ciasto w rulon. Pokrój na równe kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia, nie zbyt dużej odległości od siebie. Bułeczki podczas pieczenia urosną i się posklejają tworząc ciasto an całej blaszce.
Potem będziemy mogli je sobie fajnie odrywać.
Po ułożeniu bułeczek na blaszce, odstawiamy je na 25 minut. Ciasto w tym czasie podrośnie.Wstawiamy do pieca na 170 stopni C.Przygotowujemy
lukier malinowy. Potrzebujemy niewielkiego
białka z
jaja kurzego i 1/2 szklanki
cukru pudru, łyżeczki soku z
malin. Wszystko za pomocą trzepaczki, bardzo energicznie mieszamy. Otrzymamy piękny biało-różowy
lukier.Bułeczki lukrujemy gdy będą tylko lekko ciepławe. Nigdy nie lukruj gorących bułeczek.Jak bułeczki wystygną całkowicie a
lukier zastygnie.Możemy rozkoszować się chwilą!;-)
Smacznego!Zapraszam na mój profil na instagrama Smyk_W_Kuchni jak i na fanpage Smykwkuchni na Facebooku!Do zobaczenia!