ßßß Cookit - przepis na Bułeczki dyniowo-cynamonowe

Bułeczki dyniowo-cynamonowe

nazwa

Wykonanie

wtorek, 24 Październik 2017, autor: blue_megi, 6 komentarzy
Słodkie bułeczki z masą dyniową polecają się na jesienne wieczory 🙂
Składniki na ciasto drożdżowe:
1 szklanka mleka
100 g masła
1/3 szklanki cukru
4-5 szklanek mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
2 jajka w temperaturze pokojowej
łyżeczka soli
Składniki na masę dyniową:
450 g puree z dyni hokkaido
1/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
duża szczypta mielonych goździków
Ciasto
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia (ma być ciepłe, ale nie może być gorące). Dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajka i 4 szklanki mąki. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie) dodajemy więcej mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Masa dyniowa
Puree z dyni podgrzewamy z miodem i sokiem cytryny. Mieszamy na małym ogniu, pozwalając mu odparować.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy na prostokątny placek. Smarujemy ciasto masą dyniową i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i goździkami. Tak przygotowane ciasto zwijamy w roladę i kroimy na plastry. Układamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce i odstawiamy jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Pieczemy bułeczki około 25-30 minut, aż się przyrumienią. Smacznego!
Źródło:https://www.rogalikblog.pl/przepis-dnia/buleczki-dyniowo-cynamonowe