Wykonanie
wtorek, 24 Październik 2017, autor: blue_megi, 6 komentarzySłodkie bułeczki z masą
dyniową polecają się na jesienne wieczory 🙂Składniki na
ciasto drożdżowe:1 szklanka
mleka100 g
masła1/3 szklanki
cukru4-5 szklanek
mąki2 łyżeczki suchych
drożdży2
jajka w temperaturze pokojowejłyżeczka
soliSkładniki na masę
dyniową:450 g puree z dyni hokkaido1/3 szklanki
brązowego cukru3 łyżki
miodu1 łyżka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cynamonuduża szczypta mielonych
goździkówCiasto
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim
masło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia (ma być ciepłe, ale nie może być gorące). Dodajemy
drożdże i
cukier. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy
jajka i 4 szklanki
mąki. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie) dodajemy więcej
mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Masa dyniowaPuree z dyni podgrzewamy z
miodem i
sokiem cytryny. Mieszamy na małym ogniu, pozwalając mu odparować.Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy na prostokątny placek. Smarujemy ciasto masą
dyniową i posypujemy
cukrem wymieszanym z
cynamonem i
goździkami. Tak przygotowane ciasto zwijamy w roladę i kroimy na plastry. Układamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce i odstawiamy jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Pieczemy bułeczki około 25-30 minut, aż się przyrumienią. Smacznego!