Wykonanie
Ten kto wybiera tradycyjną
golonkę z
kiszoną kapustą, może już dalej nie czytać. To nie jest przepis dla amatorów
wieprzowiny. To przepis dla tych, którzy nie boją się połączenia tak odległych kuchni jak polska i marokańska. Słodka,
młoda kapusta, słodkie
rodzynki sułtanki,
korzenny seler i ostry
por, w towarzystwie mięciutkiego
mięsa z indyka zaskoczą wszystkich zwolenników tradycji. Mój mały smakosz pochłonął porcję godną bawarskiego króla :)Składniki:4
golonki z
indykapół główki
młodej kapusty, poszatkowana1 średni
seler, w słupki1
cebula, w grubą kostkę1
por, biała część, w paseczki2 czubate łyżki
rodzynek sułtanek1 szklanka
bulionu lub
wody (dorośli mogą użyć białego, pół
słodkiego wina, na przykład Rieslinga)1 łyżeczka
słodkiej paprykipół łyżeczki
pieprzu cayennepół łyżeczki
pieprzu syczuańskiego2 łyżki
sosu sojowego Tamari1 łyżka
oliwyW dużym, żeliwnym garnku rozgrzać
oliwę. Ułożyć
golonki i przykryć wymieszaną, z
przyprawami i
rodzynkami, warstwą warzyw. Wlać szklankę
bulionu lub
wody, przykryć i dusić około 2 godzin. Podać z ugotowaną na sypko
kaszą jęczmienną.