Wykonanie
Sezon na polskie
cukinie w pełni. Warzywno to można wykorzystać na wiele sposobów. U mnie dziś faszerowana
cukinia. Jest pyszna i taka prosta do zrobienia. Najlepiej jeść ją na gorąco prosto wyciągniętą z piekarnika. Bardzo dobrze smakuje podana z
jogurtem naturalnym, a mocną stroną tej potrawy są
przyprawy, które nadają jej charakteru:
ostra papryka mielona i
kurkuma.Tak przygotowana
cukinia jest idealną propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Ważne tylko jest aby
cukinii nie dusić za długo w piekarniku. Warzywo musi być jędrne i tworzyć "łódeczkę dla
mięsa".Składniki:1/2 większej
cukinii lub 2 połówki mniejszejok. 2 szklanek ugotowanej na sypko
kaszy jaglanej3 mniejsze świeże
pomidory1/2 średniej
cebuli cukrowej2 ząbki
czosnkuświeża
natka pietruszkiświeży
kopereklistki z 4 nie dużych gałązek świeżego
tymianku1 łyżka dowolnego startego na tarce
sera żółtegodo smaku:
sól, świeżo mielony
pieprz,
kurkuma, ostra mielona
paprykaolej rzepakowyok. 25 dkg
filetu z piersi indykado podania:
jogurt naturalnyPrzygotowanie:Wydrążamy miąższ ze środka
cukinii.
Cukinie smarujemy po brzegach i w środku
olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy tak długo, aby warzywo zaczęło robić się lekko miękkie. W
między czasie przygotowujemy farsz. Miąższ
cukinii kroimy na mniejsze kawałki.
Mięso kroimy w drobne kawałki.
Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany
olej, chwilkę podsmażamy. Pod koniec smażenia do
cebuli dodajemy
czosnek, oraz miąższ z
cukinii, mieszamy, wrzucamy przygotowane
mięso i smażymy mieszając od czasu do czasu, aż
mięso zacznie robić się miękkie. Do naczynia przekładamy ugotowaną
kaszę dodajemy podsmażone
mięso.
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do farszu. Mieszamy. Dodajemy
przyprawy, świeże
zioła. Dodatkowo dodajemy do farszu 1 łyżkę
oleju i mieszamy. Lekko zapieczoną i lekko miękką "łódeczkę
cukinii" wypełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy. U mnie ok. 30 minut. Warzywo musi pozostać jędrne, w przeciwnym razie nasza potrawa będzie się rozpadać. Pod koniec zapiekania z wierzchu posypujemy
serem. Podajemy od razu po upieczeniu z
jogurtem naturalnym.Smacznego.


