Wykonanie
Tak na dobrą sprawę to polubiłam
brokuły dopiero niedawno. Teraz
mogę dodawać je do wszystkiego. Zwłaszcza, gdy ugotuję je na parze i są takie jędrne i soczyste. Tę
sałatkę przygotujecie błyskawicznie. Pasuje właściwie do wszystkiego. Możecie do niej dołożyć ugotowane na twardo
jajka i podać ją na śniadanie. Ja przygotowałam wersję obiadową.Składniki:1
brokuł (około 500 g)15 kolorowych
pomidorków koktajlowych200 g
sera feta1/2 szklanki
jogurtu naturalnego3 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku
Brokuła płuczemy i dzielimy na mniejsze różyczki (duży, twardy trzon odrzucamy).W garnku zagotowujemy 3 litry
wody. Ustawiamy na garnku metalowy koszyk do gotowania na parze (jeśli nie macie, to do
wody dodajcie płaską łyżkę
soli i łyżeczkę
cukru i gotujcie warzywo bezpośrednio w tej wodzie około 8 minut bez przykrycia). W koszyku umieszczamy różyczki
brokułu. Gotujemy je pod przykrywką przez 10 minut. Sprawdzamy widelcem czy
brokuły są ugotowane (wbijamy widelec w łodyżki). Następnie koszyczek wyjmujemy i wysypujemy intensywnie zielone
brokuły na talerz. Studzimy je (muszą być całkowicie zimne).
Pomidorki koktajlowe płuczemy, osuszamy i kroimy na połówki.
Serek feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce.
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Łączymy go z
jogurtem,
solą i
pieprzem (nie szalejcie z
solą, bo
ser feta jest słony). Sosem polewamy
brokuły.