Wykonanie
Spring Rolls, to przepyszne ruloniki z
papieru ryżowego wywodzące się z Chin i
krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najzdrowsze są takie na surowo, wypełnione świeżymi warzywami, soczystym
mięsem i aromatycznymi
ziołami. Ja dziś zapraszam Was na "wiosenne naleśniki" z pastą z
zielonej papryki i
czosnku.Składniki (10 ruloników):Spring Rolls10
arkuszy papieru ryżowego30 listków
szałwii1 opakowanie MARWITEK1
filet z kurczaka1/2 łyżeczki
papryki słodkiej6 ząbków
czosnkuszczypta
soli morskiejszczypta
pieprzu3 łyżki
oliwy z oliwekgarść
kiełków fasoli munggarść
kiełków brokuła1
ogórek zielony1
papryka czerwonaocet ryżowypasta paprykowa5
papryk zielonychszczypta
soli morskiejsok z 1/2
limonki1 łyżka
oliwy z oliwek(6 ząbków
czosnku)ponadto
sezamsos sojowyPrzygotowujemy
kurczaka.
Mięso myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i nacinamy w kilku miejscach po skosie. W misce mieszamy 3 łyżki
oliwy z
solą,
pieprzem i
słodką papryką. W marynacie obtaczamy
kurczaka i odstawiamy go na godzinę do lodówki. Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ząbki
czosnku (całe, w skórce) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C przez 20 minut.
Mięso odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowe kroimy w cienkie paski.Przygotowujemy pastę
paprykowo-
czosnkową.
Papryki myjemy dokładnie, tniemy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Piekarnik rozgrzewamy do 230*C. Do gorącego wkładamy blachę z
paprykami (na górną półkę). Pieczemy całość około 15 minut, aż skórka warzyw sczerniej. Gdy
papryki nieco wystygną ściągamy z nich skórkę. Podpieczone ząbki
czosnku (te z
kurczaka) obieramy. Oczyszczone
papryki,
czosnek,
oliwę,
sok z limonki i
sól umieszczamy w kielichu blendera. Rozcieramy wszystkie składniki na gładki mus.Przygotowujemy Spring Rolls.
Marchewki,
paprykę i
ogórka kroimy w cienkie słupki.
Rzodkiewkę kroimy w plasterki.
Arkusze papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie. Po 2 sekundach (lub według wskazań producenta) je wyławiamy i układamy na desce lub specjalnej macie do zwijania sajgonek. Na środku papieru układamy po kolei składniki: najpierw listki
szałwii, następnie słupki
marchewki i
papryki,
potem kurczaka i
ogórka, a na końcu
kiełki i
rzodkiewkę. Warzywa możemy skropić delikatnie
octem ryżowym. Ruloniki zwijamy jak krokiety (instrukcja poniżej). Oprószamy je
sezamem. Gotowe podajemy z
sosem sojowym i pastą
paprykowo-
czosnkową.
Przepis zgłaszam do konkursu "Twój zdrowy lunchbox z Marwit".