Wykonanie
Teraz trochę żałuję, że nie zaczęłam od tej wersji. Bo choć smażony
kurczak w
szynce był super, to pieczony w sosie
paprykowym jest rewelacyjny. Chociaż zdjęcia tego nie oddają, bo w sztucznym świetle je robiłam... Bardzo chętnie wkrótce powtórzę taki obiad i zrobię lepsze fotki :)Miałam drobne problemy z temperaturą, bo nie piekłam u siebie. Znalazłam gdzieś w necie rozpiskę temperatur w piekarnikach Mastercook, ale nie mam pewności czy w każdym jest tak samo. Jeżeli jest, to ustawiłam 160°C. I hope so ;)Wbrew pozorom proste i szybkie danie. Jedliśmy je bez niczego, a i tak okazało się syte. Nałożyliśmy na głębokie talerze i na początku to wyglądało jakbyśmy jedli zupę nożem i widelcem :D Ale ten sam sos, który się wytworzył był pycha. W
sumie można by z niego jakąś zupkę skombinować następnym razem :> bo teraz to już wychłeptaliśmy to, co było :P
(Dukan, faza II PW)składniki na 2 duże porcje:- 2 pojedyncze
piersi z kurczaka- 8 plastrów prostokątnej
szynki (np. schwarzwaldzkiej)-
tymianek,
oregano,
pieprz,
sos sojowy, słodka mielona
papryka-
skrobia kukurydzianasos
paprykowy:- 1
czerwona papryka- 1
zielona papryka- 1
cebula- łyżka
oliwy- 1 ząbek
czosnku- łyżeczka
słodkiej papryki w proszku- 0,5l
bulionu+ ew. 1 szkl wrzątkuPiersi umyć, oczyścić, pokroić na 8 równych kawałków. Posypać
przyprawami, dokładnie wymieszać. Każdy kawałek owinąć w
szynkę, jak jest taka potrzeba, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w
skrobi i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Rozgrzać piekarnik do ok. 160°C (u mnie 3).Pokroić
paprykę w paski,
cebulę w krążki, a
czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać. Na patelni rozgrzać
oliwę. Wrzucić
cebulę,
czosnek i
paprykę, podsmażyć do zeszklenia się
cebuli. Posypać
papryką w proszku, ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem. Zalać
bulionem, przemieszać i chwilę gotować. Zalać
kurczaka sosem. Jeśli sos go nie przykrywa, dolać trochę
bulionu. Piec bez przykrycia 30-40 minut.