Wykonanie
Aromatyczna, duszona
papryka w
trzech kolorach z
tymiankiem,
czosnkiem i
oregano na chrupiącej
bagietcePeperonata to niezwykle aromatyczna
papryka, długo duszona w ziołach, czasem dodaje się do niej
pomidory,
kapary oliwki, co kto lubi. Ja ograniczyłam się do
papryki,
oregano,
tymianku i
czosnku, wyszło rewelacyjnie! Przy każdym kęsie peperonata eksploduje smakiem, jest słodka, pikantna i już z daleka kusi zapachem. Wspaniale smakuje na gorącej grzance oraz jako dodatek do grillowanego
mięsa. Dziś Peperonata con bruschetta, jutro
stek z
polędwicy wołowej z peperonatą, sosem z
kolorowego pieprzu i młodymi ziemniaczkami. Warto spróbować w każdej wersji!
Dla 4 osób przygotuj:1
czerwoną paprykę1
zieloną paprykę1
żółtą paprykę2 ząbki
czosnku1
cebulę1 małą łyżkę
tymianku1 małą łyżkę
oregano5 dużych łyżek
oliwy z oliwek1
bagietkaPaprykę umyj i potnij w paseczki.
Cebulę potnij w drobną kosteczkę,
czosnek posiekaj jeszcze drobniej. Rozgrzej patelnię, wlej na nią
oliwę z oliwek, dodaj
tymianek i
oregano. Mieszaj aż
zioła zaczną pachnieć. Wtedy dodaj
paprykę,
cebulę i
czosnek. Smaż na dużym ogniu przez 3 minuty stale mieszając.
Następne duś
paprykę przez przez 30 minut na małym ogniu. Gdy będzie gotowa przygotuj grzanki. Przetnij
bagietkę na pół,
skrop oliwą z oliwek i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 7 minut. Na gotowe grzanki wyłóż peperonatę i gotowe. Smacznego!