ßßß Cookit - przepis na CHOW MEIN Z DODATKAMI

CHOW MEIN Z DODATKAMI

nazwa

Wykonanie

Składniki:
200 g makaronu Chow Mein (dostępny w Lidlu z firmy Vitasia)
2 duże piersi z kurczaka
150 g kiełków fasoli Mung (dostępne w Lidlu z firmy Vitasia)
2 papryki czerwone pokrojone w paseczki
1 papryczka chilli bez pestek
1 cebula pokrojona w piórka
pęczek cebuli dymki
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
gałązka estragonu
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
pikantna oliwa do smażenia
sok z 1 limonki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
100 ml wody
sól, pieprz
Filety z kurczaka kroimy w paski. Wkładamy je do miski. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, octu ryżowego, pokrojoną drobno papryczkę chilli, czosnek, połowę posiekanych ziół, sól, pieprz i łyżkę mąki kukurydzianej. Obtaczamy mięso w marynacie i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy skrobię kukurydzianą w 100 ml wody- najlepiej zrobić to w słoiku. Dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz. Słoik zakręcamy, wstrząsamy nim kilkukrotnie i odstawiamy.
Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na ok. 4 minuty. Zanurzamy ugotowany makaron w zimnej wodzie, aby go zahartować. Odcedzamy go.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka i cebulę. Pozwalamy mięsu nabrać koloru. Po 5 minutach przekładamy go do miski i odstawiamy na bok.
Myjemy i kroimy wszystkie warzywa. Wrzucamy je do woka, gdzie pozostał (po smażeniu kurczaka) wywar. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde, więc smażymy je krótko, często i gęsto mieszając.
Łączymy makaron, mięso, podsmażone warzywa i fasolę Mung (odcedzoną i przepłukaną zimną wodą) w woku. Dodajemy zioła. Mieszamy całość. Rozgarniamy wszystko na boki, pozostawiając w środku wolną przestrzeń do której wlewamy sos. Będzie on szybko gęstniał. Wyciskamy sok z limonki, całość posypujemy dymką (można zostawić sobie część, żeby przybrać kurczaka tuż przed podaniem).
Smacznego :-)
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/07/chow-mein-z-dodatkami.html