Wykonanie
Składniki:200 g
makaronu Chow Mein (dostępny w Lidlu z firmy Vitasia)2 duże
piersi z kurczaka150 g
kiełków fasoli Mung (dostępne w Lidlu z firmy Vitasia)2
papryki czerwone pokrojone w paseczki1
papryczka chilli bez pestek1
cebula pokrojona w piórkapęczek
cebuli dymkigałązka
rozmarynugałązka
tymiankugałązka
estragonu2 ząbki
czosnku pokrojone w plasterkipikantna
oliwa do smażeniasok z 1
limonki2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
octu ryżowego2 łyżki
mąki kukurydzianej100 ml
wodysól,
pieprzFilety z kurczaka kroimy w paski. Wkładamy je do miski. Dodajemy łyżkę
sosu sojowego,
octu ryżowego, pokrojoną drobno
papryczkę chilli,
czosnek, połowę posiekanych
ziół,
sól,
pieprz i łyżkę
mąki kukurydzianej. Obtaczamy
mięso w marynacie i odkładamy do lodówki na 30 minut.Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy
skrobię kukurydzianą w 100 ml
wody- najlepiej zrobić to w słoiku. Dodajemy
sos sojowy,
ocet ryżowy,
sól,
pieprz. Słoik zakręcamy, wstrząsamy nim kilkukrotnie i odstawiamy.
Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na ok. 4 minuty. Zanurzamy ugotowany
makaron w zimnej wodzie, aby go zahartować. Odcedzamy go.Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy
kurczaka i
cebulę. Pozwalamy
mięsu nabrać koloru. Po 5 minutach przekładamy go do miski i odstawiamy na bok.Myjemy i kroimy wszystkie warzywa. Wrzucamy je do woka, gdzie pozostał (po smażeniu
kurczaka)
wywar. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde, więc smażymy je krótko, często i gęsto mieszając.Łączymy
makaron,
mięso, podsmażone warzywa i
fasolę Mung (odcedzoną i przepłukaną zimną
wodą) w woku. Dodajemy
zioła. Mieszamy całość. Rozgarniamy wszystko na boki, pozostawiając w środku wolną przestrzeń do której wlewamy sos. Będzie on szybko gęstniał. Wyciskamy
sok z limonki, całość posypujemy
dymką (można zostawić sobie część, żeby przybrać
kurczaka tuż przed podaniem).Smacznego :-)