Wykonanie
Jeśli chcemy, by nasze dzieciaki zjadły zdrowe i pożywne śniadanie musimy je nim zaciekawić. Dość istotna jest więc forma. Ja postanowiłam przemycić nieco dobroci wewnątrz bułeczek-
jeżyków. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko. Do tego to niezła zabawa, więc można zaangażować do lepienia maluchy.Składniki:ciasto25 g
drożdży3/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru1 szklanka
mąki orkiszowej1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka miękkiego
masła1
jajkoszczypta
solinadzienie1 łyżka
cukru trzcinowego100 ml ŚWIEŻEGO
SOKU JABŁKOWEGO firmy MARWIT3 łyżki startych
marchewek MARWITEK2 kwaśne
jabłka4 łyżki
kaszy jęczmiennej perłowej100 g
sera białego2 łyżki
suszonej żurawinyponadto1
żółtko2 łyżki
mlekaZarabiamy ciasto.W garnuszku podgrzewamy
mleko z
cukrem. Rozkruszamy do mieszaniny
drożdże i mieszamy je do czasu, aż się rozpuszczą. Rozczyn odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce na 10 minut.Do dużej miski wsypujemy
mąkę orkiszową i pszenną oraz
sól. Dodajemy miękkie
masło,
jajko i aktywne
drożdże. Zarabiamy gładkie ciasto, które musi odchodzić od rąk. Gotowe przenosimy do miski oprószonej
mąką, przykrywamy suchą szmatką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.Przygotowujemy nadzienie.
Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut lub według przepisu podanego na opakowaniu.W rondelku o grubym dnie podgrzewamy
cukier trzcinowy. Gdy rozpuści się całkowicie wlewamy
sok jabłkowy. Całość mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Następnie dokładamy do naczynia obrane i pokrojone w kostkę
jabłka,
żurawinę i
marchewkę. Chwilę całość podgrzewamy, by
owoce nieco zmiękły, a sok odparował. W osobnej miseczce łączymy zmielony dwukrotnie
ser i
kaszę. Dodajemy zawartość rondelka. Mieszamy.Formujemy jeżyki.Gotowe, wyrośnięte ciasto przenosimy na (oprószoną
mąką) stolnicę, rolujemy i dzielimy na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy. Na środku placka układamy łyżkę nadzienia. Sklejamy brzegi. Odwracamy uformowaną bułeczkę łączeniem do dołu i nadajemy jej kształt jeża (najpierw tworzymy ryjek, a następnie nożyczkami kolce). Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy
jajkiem zmieszanym z
mlekiem. Jeżyki pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C (muszą się ładnie zarumienić). Oczy i nosek możemy zrobić z
czekolady lub ziaren
pieprzu.
Przepis zgłaszam do konkursu "Twój zdrowy lunchbox z Marwit".